Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Dzięki suszeniu ziół możemy zrobić ich zapas aż na 18 miesięcy, jeżeli będą przechowywane w ciemnych i przewiewnych pomieszczeniach. Po tym czasie całkowicie tracą swoje właściwości lecznicze. Ważne, aby suszyć zioła zaraz po ich zbiorze, ponieważ zerwane części roślin (kwiaty, liście) zaczynają się rozkładać i tracić swój zapach i właściwości lecznicze.
Suszenie jest czynnością równie ważną co odpowiedni zbiór. Dobrze wykonane suszenie ziół zdecyduje o ich wartości leczniczej. Czas suszenia powinien być możliwie jak najkrótszy.
Zebranych ziół nie należy przetrzymywać w pojemnikach, do których były zbierane. Przed rozpoczęciem suszenia należy je przejrzeć, oczyścić z zanieczyszczeń, odrzucić zepsute części.
Zioła można suszyć naturalnie, na ogół w cieniu, ponieważ promienie słoneczne powodują, że zioła tracą swój kolor, a zawartość olejków się zmniejsza. Na słońcu można suszyć tylko korę, korzenie i owoce. Do suszenia ziół można również wykorzystać suszarki do warzyw czy piekarnik. Można również samodzielnie wykonać suszarnię słoneczną. Susząc zioła trzeba uważać, żeby się nie przypaliły lub nie przesuszyły. Pomieszczenie, w którym suszymy zioła powinno być czyste i przewiewne. Zioła łatwo pochłaniają zapachy, powinny być więc suszone z dala od stajni, obór czy chlewów.
Czynniki wpływające na suszenie ziół:
Liście, kwiaty i nasiona suszymy w ciepłym, suchym i przewiewnym pomieszczeniu, w temperaturze 21-
Zioła rozkładamy cienką warstwą na sitach, papierze lub płótnie na podwyższeniu (nie powinno się suszyć na podłodze, gdyś mogą ulec zanieczyszczeniu). Niektóre zioła można powiązać w małe pęczki i rozwiesić na sznurkach (np. ziele dziurawca, baldachy bzu czarnego).
Dobrze wysuszone zioła to takie, które zachowują naturalną barwę. Oczywiście istnieją wyjątki od tej reguły (np. malwa), ale są to nieliczne przypadki. Liście po wysuszeniu kruszą się w palcach, a łodygi pękają. Owoce nie zlepiają się w bryłę przy zgniataniu.
Kwiaty:
- latem: 3-8 dni
- wiosną/jesienią: 8-14 dni
Liście i ziele:
- latem: 3-14 dni
- wiosną/jesienią: 10-21 dni
Korzenie:
- latem: 14dni
- wiosną/jesienią: 21 dni
Jeśli samodzielnie suszymy rośliny, to trzeba pamiętać o tym, by chronić je przed wilgocią, a zatem schować przed wieczorem, suszyć na płótnie lub siatkach metalowych, czy czystym papierze w słońcu, przewracać kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie rozkładamy ich zbyt grubo, aby nie spleśniały. Zebrane surowce dobrze jest opisać i zaznaczyć datę zbioru. Susz z zielonych części może być przechowywany do 7 miesięcy, później traci lecznicze właściwości. Korzenie, kora i nasiona mają trwałość aż do 2-3 lat.
Pakowanie suszonych ziół:
Zioła, po oczyszczeniu, pakujemy dość szybko, aby nie pochłonęły wilgoci. Wykorzystujemy do
tego czyste opakowania. W zależności od rodzaju zioła, chowamy je do opakowań:
chłonące wilgoć lub mocno
aromatyczne,
Takie opakowania stosujemy do
większości ziół, np. dziurawca, mięty,
rumianku
Zioła pakujemy ostrożnie, lekko ugniatając. Torby dokładnie związujemy, a słoiki i skrzynie dokładnie zamykamy. Pamiętajmy o opisaniu każdego opakowania. Przydadzą się etykietki z nazwą i datą zbioru danego zioła.
Zioła przechowujemy w suchych i przewiewnych miejscach. Pomieszczenie, w którym przechowujemy suszone zioła powinno być również czyste i nie powinny do niego przenikać żadne zapachy.
Suszone zioła mogą być atakowane przez szkodniki, dlatego też warto często do nich zaglądać i sprawdzać czy wszystko jest w porządku.
Innym sposobem na przechowywanie ziół jest ich mrożenie. Większość ziół używanych w kuchni można spokojnie zamrozić. Wykorzystujemy do tego pojemniczki na kostki lodu. Wypełniamy je świeżymi siołami, zalewamy wodą i wkładamy do zamrażarki.
Można również zioła (np. koperek, pietruszka itp.) opłukać, osuszyć, poszatkować, zapakować do opakowania i zamrozić. Gdy potrzebujemy doprawić jakąś potrawę wystarczy wyjąć z zamrażarki i dodać odpowiednią ilość do smaku.
Mrożenie pozwala na długotrwałe przechowywanie ziół bez pozbawiania ich wartości odżywczych i zdrowotnych.
Ocet i oliwa
Innym sposobem na przechowywanie ziół jest zrobienie z nich oliwy lub octu ziołowego.
Oliwa ziołowa:
Składniki:
Oliwę przelewamy do garnka, dodajemy 1 gałązkę świeżego rozmarynu i 1 gałązkę świeżej szałwii i podgrzewamy. Pozostałe gałązki świeżych ziół wkładamy do zamykanej korkiem butelki. Oliwę odcedzamy i przelewamy do butelki ze świeżymi ziołami. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Taka oliwa jest zdatna do spożycia przez około 6 miesięcy.