Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Do jakich potraw stosujemy wybrane zioła:

 

Większość z nas, przygotowując potrawy w domu, używa wielu ziół, dzięki którym nasze dania mają nie tylko wspaniały smak, ale także niesamowity aromat. Zioła w kuchni stosowane są na całym świecie, dzięki czemu każdy z zakątków świata ma swoje niepowtarzalne dania. 
Zioła w kuchni warto stosować nie tylko ze względu na smak i aromat, ale również dlatego, że poprawiają nasze trawienie, pomagają nam zachować zdrowie, urodę i właściwą wagę, a także pozwalają zachować świeżość potraw na dłużej.

 

Zioła i ich zastosowanie w kuchni:

 

 

Większość z nas, przygotowując potrawy w domu, używa wielu ziół, dzięki którym nasze dania mają nie tylko wspaniały smak, ale także niesamowity aromat. Zioła w kuchni stosowane są na całym świecie, dzięki czemu każdy z zakątków świata ma swoje niepowtarzalne dania.
Zioła w kuchni warto stosować nie tylko ze względu na smak i aromat, ale również dlatego, że poprawiają nasze trawienie, pomagają nam zachować zdrowie, urodę i właściwą wagę, a także pozwalają zachować świeżość potraw na dłużej. Warto wiedzieć, które zioła pasują do jakiej potrawy, dlatego poniżej znajdziecie takie informacje:

 

Anyż gwiazdkowaty: ciasta, pieczywo, zupy owocowe, kompot ze śliwek i pigwy, likiery, sałatka owocowa, marchewka, dynia, buraczki, czerwona kapusta

 

Arcydzięgiel litwor: sosy i sałatki, likiery ziołowe, benedyktynka, aromatyczne wina, arcydzięgielówka (nalewka).

 

Biedrzeniec anyż: ciasta, miodowniki, pierniki, placki, słodkie pieczywo, zagęszczane zupy mleczne, zupy owocowe, jarzyny duszone, ryż na słodko, budyń, ciastka słone, sosy, likiery, sałatki (sałata zielona, z pomidorów, ogórków, ziemniaków, mieszana), zupy (zupy ziołowe, pomidorowe, grzybowe, jarzynowe, rosół), ryby słodkowodne, delikatne jarzyny jak młoda marchew, groszek, kalafior, pomidory, ogórki, masło, twaróg, majonez, dania z jaj, octy.

Do słodkich potraw z ryżu, budyniów, sałatek owocowych, kremów, tortów, kompotów owocowych. Do buraków, kapusty czerwonej, ogórków, marchwi.

 

Borówka czarna: sosy myśliwskie, marmolady, wina.

 

Bylica piołun: wina typu wermut, likiery.

 

Bazylia pospolita: do wszystkich potraw z warzyw: fasoli, grochu, bobu, kapusty kiszonej, pomidorów, ogórków konserwowych, dyni, szpinaku oraz do zup, sosów, sałatek, kiełbas, kotletów, sera, masła, omletów, octu, makaronów. Zupy (rosół, pomidorowa, kartoflanka, jarzynowa, z nasion strączkowych, cebulowa, rybna, mięsna), warzywa (fasola szparagowa, kapusta biała, brukiew, nasiona strączkowe, bakłażany, fasola, ogórki, kalarepa, szpinak, pomidory, cebula, ziemniaki, kapusta kiszona), sałatki (sałata zielona, sałatki z: fasoli, ogórków, pomidorów, ziemniaków, sałatki mięsne, z wędlin, ryb oraz mieszane), zalewy, do marynat, pieczenie, gulasze, sosy, octy roślinne, masło ziołowe, majonez, jajecznica.

 

Bylica pospolita: do baraniny, kapusty, szpinaku, grzybów, buraków, podrobów, potraw z jaj, sałatek mięsnych, zupy ziemniaczanej i cebulowej, do ryb, tłustych mięs, smalcu i słoniny. sosy, pieczona gęś, pieczeń wieprzowa, potrawy z kapusty, potrawy z grzybów.

 

Cebula: do sałatek, marynowania grzybów i warzyw, zup, sosów, mięsa i wielu innych. sałatki (sałata zielona, sałatka z selera, pomidorów, fasoli, buraków, kapusty, ziemniaków, grzybów, mięsa, ryb), sosy, zupy (cebulowa, rybna, dania jednogarnkowe z jarzyn, rosół), ryby, mięsa , warzywa, majonez, ser, twaróg, kiszenie ogórków, fasoli, papryki, smalec.

 

Chmiel zwyczajny: chleb, piwo.

 

Chrzan pospolity: do kiszenia kapusty i ogórków, do majonezów, serów białych, sosów, wędlin, mięs i ryb, do buraków (ćwikła). Kiełbasa na gorąco, gotowana szynka, wołowina gotowana, sałatki (z buraków, ogórków, świeżych jarzyn, mięs, ryb), sosy, zupy (rybna, mięsna, rosół), ryby gotowane, dynia, buraki, kiszenie ogórków, masło, majonez, twaróg, śmietana, jaja.

 

Cynamonowiec wonny: ciastka, kompoty, zupy i sałatki owocowe, potrawy z ryżu i jaj, grzane wino, pieczeń wieprzowa, gęś pieczona, szynka, omlety, twaróg na słodko, budyń, grysik, kompot, ryż na mleku, poncz, przyprawa do pierników.

 

Cząber ogrodowy: do potraw z roślin strączkowych, grzybów, sałatek mięsnych
i ziemniaczanych, gotowanych ryb, smażonych śledzi, zup rybnych, majonezów, farszy drobiowych, kotletów, kiełbas, ziemniaków pieczonych, ogórków i innych warzyw konserwowych, kiszonej kapusty, potraw z sera, słonych wypieków.
warzywa (strączkowe, zielona fasolka, kapusta słodka i kiszona, grzyby, ziemniaki smażone), placki ziemniaczane, potrawy z ziemniaków, kapusta, sałatki (z fasoli, ziemniaków, mięsa, ogórków, sałata zielona), potrawy z mięs i grzybów, kiełbasy, majonezy, jajecznica, omlety, sosy, ogórki kiszone i marynowane (zastępuje doskonale pieprz), zupy (z zielonej fasolki, roślin strączkowych, ziemniaków, jarzyn).

 

Czosnek: do mięs, zup, sosów, sałatek, warzyw, kapusty kiszonej, serów, past, wędlin, kiełbas. zupy, warzywa, sałatki, pieczenie, potrawy z dziczyzny, sosy, zalewy, kiełbasy.

 

Estragon: do aromatyzowania octu, ogórków marynowanych, dyni i innych warzyw, sosów, pieczarek, kalafiora, szparagów, mięsa, podrobów, jajek. sosy, sałatki (sałaty zielone, sałatki z ogórków, pomidorów, ziemniaków, z mięsa), marynaty, kiszone ogórki i papryka, zupy, baranina, sarnina, zające, ryby, jarzynka z groszku zielonego, fasoli, ziemniaków, warzywa (fasolka, ogórki, karotka, ziemniaki, dynia, soczewica, papryka, seler), masła ziołowe, majonez, jajecznica, omlet, kiszenie ogórków i papryki, marynaty.

 

Gałka muszkatołowa: zupy (pomidorowa, fasolowa, rosół), warzywa, potrawy z mięsa, klopsy, ryby, sałatki owocowe, jasne sosy, pieczywo, knedle, kluski, poncz, czekolada do picia, suflet z sera

 

Gorczyca: do kiszenia kapusty, warzyw, grzybów, konserwowania ryb, potraw
z warzyw, do białej i czerwonej kapusty, farszów mięsnych i zup, do tłustych mięs, sosów, sałatek i majonezów.

 

Gorczyca biała: zalewy, sosy, majonezy, masła, twarogi, potrawy z jaj, wędliny, sałatki (z buraków, z ziemniaków, rzodkiewek, pomidorów, sałata zielona), ziemniaki smażone, kiszenie ogórków, papryki, fasolki, dyni, pikle mieszane, papryka.

 

Goździkowiec wonny (goździki): kompoty, ciastka, sosy, grzane wino, sałatki owocowe, ryby, pierniki, konserwy, marynaty, kompoty, wino grzane, soki owocowe.

 

Hyzop lekarski: do pieczonej cielęciny i wieprzowiny, kiełbas, zrazów wołowych, zupy fasolowej i ziemniaczanej, jaj faszerowanych i twarogu. ziemniaki, sałatki (z pomidorów, selera, mięs, ryb, ziemniaków), pieczenie, zalewy do peklowania mięs, zupy (pomidorowa, fasolowa, kartoflanka), pomidory, fasolka, majonez, ser, twaróg.

 

Imbir lekarski: do herbatników, budyniów, słodkich deserów, kompotów, dyni, ogórków, marmolad, galaretek, owoców kandyzowanych, zup owocowych, sosów, potraw z ryżu, drobiu, dziczyzny, grzybów, serów żółtych, ryb, warzyw. mięsa, fasola, ziemniaki, zupy owocowe, sosy, ogórki, dynia i owoce marynowane.

 

Jałowiec pospolity: do ciemnych sosów, mięs, kiszonej kapusty, czerwonej kapusty, dyni. jarzyny gotowane, kapusta biała i czerwona, kiszona, buraki, sałatki, potrawy z mięsa, marynaty, pasztety, z dziczyzny.

 

Kminek zwyczajny:    do wypieku chleba, precelków, paluszków, ciast. Przyprawia się nim kapustę, ziemniaki, sałatki, potrawy mięsne, gotowane ryby, sery, buraki, marchew, barszcz, zupę grzybową, gulasz. zupy, sałatki, kapusta, ziemniaki, warzywa duszone, potrawy z sera, twarogu, pieczenie, kiełbasy, chleby, ciasta.

 

Kmin rzymski: chleb, ciastka, herbatniki, potrawy z serem.

 

Kolendra siewna: do sałatek, ryżu, pieczeni wieprzowej, kiełbas, ryb, sosów, gulaszu. Do wypieków, miodowników, pierników, marcepanu, herbatników. Łagodzi smak potraw z roślin strączkowych i kapusty, kalarepy, buraków, przecieru jabłkowego, marchwi, farszów mięsnych, pasztetów. pieczenie, zalewy do mięs peklowanych, mięs, sosy, marynaty, kiszona kapusta, ogórki i papryka, sałata zielona, masła, twaróg, majonez, potrawy z jaj, przyprawy do chleba, do pierników.

 

Koper ogrodowy: sosy, mięsa gotowane, pulpety mięsne, potrawy z ryb, sałatki, warzywa (ogórki, kalarepa, groszek zielony, marchew, ziemniaki, grzyby, smażone ziemniaki), sosy grzybowe, ciastka, kiszona kapusta i ogórki, masło, twaróg, majonez, dania z jaj, suflety.

 

Koper włoski (fenkuł): do ciast, budyniów, marynat warzywnych, ryb, majonezów ziołowych, zup, sosów, kompotów, kapusty kiszonej, ogórków marynowanych. warzywa duszone, sałatki, potrawy z ryb, sosy, marynaty, herbatniki, warzywa (ogórki, karotka, buraki, kiszona kapusta), twaróg.

 

Krwawnik pospolity: do zup ziemniaczanych i jarzynowych, potraw z warzyw, gulaszu, ciemnych sosów i serów topionych.

 

Kurkuma: sosy, mieszanki przyprawowe, składnik barwiący napoje i pokarmy.

 

Lawenda wąskolistna (listki i czubki pędów świeże lub suszone): sosy ziołowe, zupy rybne, potrawy jednogarnkowe, baranina, wędlin, masła ziołowego, potraw z warzyw, sosów i ryb.

 

Lebiodka pospolita (oregano): do pizzy, szpinaku, sałatek, zup, sosów, ryb, kiełbas, potraw z sera, mięs.

 

Liść laurowy (wawrzyn szlachetny): do dziczyzny, ryb, sosów, zup, drobiu, gulaszu, do wszelkiego rodzaju kwaśnych potraw, warzyw marynowanych, kapusty kiszonej. zupy, jarzyny duszone, sosy, warzywa w occie, marynowane i kiszone ogórki, kiszona kapusta, marynaty rybne.

 

Lubczyk ogrodowy: do sosów, zup, warzyw, ryb, pieczeni mięsnych, masła ziołowego, sałatek i marynat. zupy (kartoflanka, pomidorowa, jarzynowa, selerowa, rosół), warzywa duszone, sosy, sałatki, alkohole, ryby gotowane, wołowina, baranina, pieczeń rzymska, gulasz, flaki, wędliny, drób pieczony, nadzienie, nasiona strączkowe, świeże warzywa (oprócz szparagów), masło, majonez, jajecznica, marynaty.

 

Majeranek ogrodowy: do zup, sałatek, grzybów, mięsa, sosów, potraw z roślin strączkowych, flaków, niektórych serów, sałatek i wędlin. zupy, sałatki, nasiona strączkowe, zielona fasolka, bakłażany, kiszona kapusta, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane, ziemniaki, sosy, potrawy z mięsa, pulpety z wątroby, pasztetowa, potrawy z sera, knedle, kluski, smalec topiony.

 

Marzanka wonna: do sałatek owocowych, słodkich zup i lemoniad, budyniów, kompotów, lodów, napojów alkoholowych. kruszony, palinki, wina deserowe, likiery tzw. żołądkowe.

 

Melisa lekarska: do sałatek, sosów, warzyw, zup, mięs, potraw z mleka i jaj. zupy owocowe, sosy, jarzyny duszone, potrawy z grzybów, potrawy z dziczyzny i drobiu, octy roślinne, sałatki (sałata zielona, z ogórków, ziemniaków, mięs, wędlin i ryb), sosy sałatkowe, ryby, warzywa (kalafior, zielony groszek, ogórki, karotka, grzyby, seler, pomidory), masło, twaróg, majonez, potrawy z jaj, marynaty.

 

Mięta pieprzowa: do zup, marynat do mięs, ryb, potraw z sera, sosów, sałatek, duszonych warzyw oraz do rumu i soku pomidorowego.

 

Ogórecznik lekarski: do mięs, farszów, ryb smażonych, sałatki ogórkowej, ziemniaczanej, do zielonej sałaty, ogórków kiszonych, sosów, majonezów ziołowych, zup, białej i czerwonej kapusty, sera. sałatki (z ogórków, ziemniaków, sałata zielona), zupy (pomidorowa, kartoflanka), sosy (z ziół, musztardy, śmietany, pomidorów), baranina, cynaderki, potrawy z mięsa siekanego, warzywa (ogórki, kalarepa, szpinak, kapusta, grzyby (z wyjątkiem pieczarek), biała fasola), masło, twaróg, jajecznica, sałatka z jaj.

 

Oregano: zupa fasolowa i pomidorowa, potrawy z mięsa, warzywa, farsze, sosy do dziczyzny.

 

Pietruszka zwyczajna: zupy, sosy, warzywa, mięsa pieczone i duszone, ryby, potrawy z jaj, sałatki, masło, twaróg, majonez, potrawy z jaj.

 

Rabarbar ogrodowy: zupy, sosy, wina, syropy, farsze.

 

Rozmaryn lekarski: do wołowiny, cielęciny, baraniny, drobiu, ryb, zup jarzynowych

i potraw warzywnych, grzybów, czerwonej i kiszonej kapusty, sałatek, farszów mięsnych, gulaszu, potraw z jaj oraz do twarogu. sałatki (z pomidorów, selera, z sera, krabów, mieszana, zielona sałata), sosy, zupy (pomidorowa, ziołowa, kartoflanka, selerowa, grzybowa, z nasion strączkowych, ryb, jarzyn), mięso baranie, pieczeń z dziczyzny lub drobiu, tłuste potrawy mięsne, ryby, warzywa (grzyby, kalarepa, biała kapusta, bakłażany, smażone ziemniaki), majonez, jajecznica, ocet ziołowy, marynaty.

 

Ruta zwyczajna: całe liście do konserwowania ogórków i pomidorów. Niewielką ilość do farszy, sałatek, warzyw, potraw z sera, baraniny, sosów, zup, potraw z jaj i grzybów.

 

Szałwia lekarska: do sosów, omletów, zup, śledzi, mięsa, podrobów. tłuste potrawy z mięsa, drób i dziczyzna, farsze, potrawy z wątroby, ryby gotowane i smażone, pasztety, suflety z sera, sosy jasne, cebula, pomidory, gotowane ciasta, masło, suflet z sera, potrawy z jaj, ciasteczka z szałwii.

 

Szczypiorek: zupy — ziemniaczana, fasolowa, z groszku, bulion; sałatki z ogórków, pomidorów, sałatka ziemniaczana, francuska, mięsna, parówkowa, śledziowa, itp., pieczenie, potrawy z jaj, sera, twarogu, sosy.

 

Tatarak zwyczajny: do zup, wywarów z ryb, ciemnych sosów, białej i czerwonej kapusty, mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw. Podnosi walory smakowe słodkich potraw, zup owocowych i sałatek owocowych. zupy owocowe, sałatki owocowe, wina, likiery, wódki żołądkowe.

 

Tymianek pospolity: do tłustych potraw, pieczonych ziemniaków, jajecznicy, farszów mięsnych, zup, ryb, podrobów, zupy fasolowej, grochowej, z soczewicy, sosów, sałatek ziemniaczanych, wędlin, pasztetów, grzybów, serów. zupy (pomidorowa, kartoflanka, fasolowa, z roślin strączkowych, ryb), pieczenie, potrawy z ziemniaków, kapusta kiszona, sałatki (z ziemniaków, pomidorów, fasoli, selera, zielona sałata), gołąbki, mięso mielone, sosy myśliwskie, octy roślinne, warzywa (fasolka, nasiona strączkowe, papryka, grzyby, ziemniaki, pomidory, włoska kapusta), twaróg, majonez, potrawy z sera, jaj, ocet ziołowy, marynaty, topiony smalec.

 

Werbena pospolita: sałatki, zupy.

 

Ziele angielskie: zalewy do konserwowania i marynowania, sosy, potrawy z ryb, mięsa mielone, dziczyzna, sałatki, zupy, warzywa (kapusta, kalarepa, biała fasolka, brukselka, szpinak), przyprawy do pierników, konserwowanie, marynowanie.

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus