Zioła można spożywać w różnoraki sposób. Możemy kupić gotowe mieszanki w aptece, herbatki ziołowe czy tabletki zawierające wyciąg z ziela. Jednak gdy zdecydujemy się na samodzielną uprawę i suszenie ziół, musimy wiedzieć, w jaki sposób je później wykorzystać. Bowiem z ziół możemy przygotować nie tylko napary.
Zioła można przyrządzać na różne sposoby:
- Napary, czyli świeżo przyrządzone wyciągi wodne z rozdrobnionych, wysuszonych liści lub kwiatów. Napar przyrządza się podobnie jak herbatę. Odpowiednią porcję ziół zalewamy wrzącą wodą i parzymy pod przykryciem przez określony czas, następnie odcedzamy i pijemy. Naparów nie robimy na zapas, należy je wypić od razu po przyrządzeniu. Napary robi się z ziół, których nie można gotować, ponieważ w czasie ich gotowania ulotniłyby się substancje czynne.
- Odwary, są to wyciągi wodne, które otrzymujemy przez gotowanie twardych części roślin tj. kora, korzenie, kwiaty, owoce i nasiona. Odpowiednią ilość ziół zalewamy wodą i gotujemy zazwyczaj ok. 30min. Odwary również przygotowujemy za każdym razem świeże, nie robimy ich na zapas.
- Maceracje, które powstają po zalaniu wodą o temperaturze pokojowej kwiatów lub korzenia prawoślazu, czy nasion lnu. Odstawiamy je na około 30min., następnie odcedzamy.
- Okłady, zarówno kojące, jak i rozgrzewające i odmiękczające, wykorzystujemy do leczenie zewnętrznego. Odpowiednią ilość ziół zalewamy podwójną ilością wrzącej wody, mieszamy do powstania papki, którą zawijamy w szmatkę i przykładamy w chore miejsce, okrywamy ceratą i obwiązujemy. Najlepiej przykładać jak najcieplejsze
- Kompresy – kawałek gazy lub miękkiej tkaniny nasączamy naparem lub odwarem z ziół i przykładamy na ciało. Należy wcześniej sprawdzić czy kompres nie wywołuje podrażnień.
- Syropy otrzymujemy poprzez gotowanie owoców z cukrem. Następnie przechowujemy je w szczelnych słoikach z dala od źródeł światła.
- Wyciągi otrzymujemy poprzez zalanie ziół odpowiednią ilością przegotowanej zimnej wody i pozostawiając na kilka godzin.
Z ziół można również przygotować inne produkty, takie jak: