RABARBAR

 

Opis rabarbaru:

 

Rabarbar dłoniasty, rzewień dłoniasty, Rheum palmatum to roślina o dużych, dłoniastych liściach, sztywnej, grubej łodydze i małych kwiatach, w wiechowatych kwiatostanach, wyrastających z kątów górnych liści. Owoc to trójkanciasty orzeszek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa:

 

Rabarbar jest powszechnie znany i uprawiany. Wymaga żyznej gleby i słonecznego miejsca.

 

Właściwości:

 

Substancje czynne: antrachinony, garbniki, kwasy organiczne,

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Lecznicze właściwości mają korzenie i kłącza rabarbaru, z których robi się napary. W małych dawkach pobudza apetyt i ma działanie wstrzymujące, natomiast w większych dawkach przeczyszcza.

 

UWAGA: zachować ostrożność stosując samodzielnie, nie stosować w czasie ciąży i karmienia piersią. Możliwość pomyłki z rabarbarem kędzierzawym. Ogonki rabarbaru zawierają kwas szczawiowy, przez co nie jest polecany osobom z chorobami nerek, stawów i zagrożonym osteoporozą.

 

Zastosowanie rabarbaru w kuchni:

 

Rabarbar ma szerokie zastosowanie również w kuchni. Można z niego zrobić orzeźwiające kompoty, dżemy, może być świetnym dodatkiem do ciast czy racuchów.

 

Aby wzbogacić smak rabarbaru warto dodać do niego skórkę pomarańczową, cynamon, wanilię, goździki, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir, a nawet tymianek czy kardamon.

 

Rabarbar doskonale nadaje się do mrożenia i suszenia.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537