ROKITNIK

 

Opis rokitnika:

 

Rokitnik zwyczajny, Hippohae rhamnoides, to cierniste, dwupienne drzewo lub krzew o srebrzystym zabarwieniu, dorastający do 3-4m wysokości jako krzew, lub większy jako drzewo. Ma pomarańczowe owoce. Pędy w naturze są cierniste, natomiast uprawiane są odmiany o mniejszej ilości cierni lub bezcierniowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa rokitnika:

 

Rokitnik sadzi się w miejscu słonecznym, należy sadzić od razu kilka egzemplarzy, nadaje się na żywopłot. Owoce zbiera się od września. Są używane na soki i dżemy. Jest rośliną niezwykle wiatropylną. Kwitnie wczesną wiosną, przed lub wraz z rozwojem liści.

 

Owoce zbieramy na przełomie sierpnia i września. Aby uniknąć zniszczenia owoców (ręcznie zbierane często pękają i wycieka z nich sok), przycina się pędy z owocami na długość ok. 12-15cm i mrozi. Zamrożone owoce łatwo oddzielić od gałązek, nie tracąc przy tym cennych właściwości rokitnika. Owoce pakujemy w torebki i mrozimy do czasu ich wykorzystania. Można je również wysuszyć.

 

Właściwości rokitnika:

 

Substancje czynne: owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C i innych witamin, a także kwasy organiczne, sole mineralne, cukier, flawonoidy, antocyjany.

 

Poprawiają apetyt, działają wzmacniająco. Rokitnik jest stosowany jako cenne źródło witamin przy przeziębieniach, rekonwalescencji i stanach wyczerpania. Stosuje się go jako sok lub koncentrat.

 

Zastosowanie w kuchni:

 

Owoce rokitnika są wykorzystywane na dżemy, konfitury, soki, syropy, wina czy nalewki. Suszone owoce można dodawać do herbaty czy kompotu.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

rokitnik, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537