Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Opis rokitnika:
Rokitnik zwyczajny, Hippohae rhamnoides, to cierniste, dwupienne drzewo lub krzew o srebrzystym zabarwieniu, dorastający do 3-4m wysokości jako krzew, lub większy jako drzewo. Pędy w naturze są cierniste, natomiast uprawiane są odmiany o mniejszej ilości cierni lub bezcierniowe. Młode pędy i pąki są srebrzyście owłosione. Wykształca mocne, długie i płytkie korzenie, na których powstają liczne odrosty korzeniowe. Liście rokitnika są równowąskie, długie, brzegiem lekko podwinięte, z wierzchu nagie, szarozielone, a od spodu pokryte srebrzystymi włoskami. Żółtozielone kwiaty męskie zebrane w krótkie kłosy, kwiaty żeńskie są żółtawe, w zwartych gronach. Owoce są pomarańczowe, kuliste i soczyste.
Występowanie i uprawa rokitnika:
Rokitnik sadzi się w miejscu słonecznym, należy sadzić od razu kilka egzemplarzy, nadaje się na żywopłot. Owoce zbiera się od września. Są używane na soki i dżemy. Jest rośliną niezwykle wiatropylną. Kwitnie wczesną wiosną, przed lub wraz z rozwojem liści.
Jest rośliną wieloletnią. Owoce zawiązują się dopiero w czwartym roku życia. Jest gatunkiem światłolubnym, o niewielkich wymaganiach glebowych. Odporny na mróz, suszę i zanieczyszczenia powietrza. W stanie dzikim porasta wydmy nadmorskie, brzegi rzek, rzadkie lasy sosnowe.
Owoce zbieramy na przełomie sierpnia i września. Aby uniknąć zniszczenia owoców (ręcznie zbierane często pękają i wycieka z nich sok), przycina się pędy z owocami na długość ok. 12-15cm i mrozi. Zamrożone owoce łatwo oddzielić od gałązek, nie tracąc przy tym cennych właściwości rokitnika. Owoce pakujemy w torebki i mrozimy do czasu ich wykorzystania. Można je również wysuszyć.
Właściwości rokitnika:
Substancje czynne: owoce rokitnika zawierają dużo witaminy C i innych witamin, a także kwasy organiczne, sole mineralne, cukier, flawonoidy, antocyjany.
Zawartość witaminy C w rokitniku jest prawie 2,5 razy większa niż w czarnej porzeczce. Ponadto podczas przetwarzania nie ulega rozpadowi, ponieważ nie zawiera enzymów niezbędnych do jej rozłożenia.
Poprawiają apetyt, działają wzmacniająco. Rokitnik jest stosowany jako cenne źródło witamin przy przeziębieniach, rekonwalescencji i stanach wyczerpania. Stosuje się go jako sok lub koncentrat.
Zastosowanie w kuchni:
Owoce rokitnika mogą być spożywane zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Charakteryzują się ananasowym zapachem i kwaśno cierpkim smakiem, który po przemarznięciu staje się słodki. Świeże owoce można jeść jako dodatek do jogurtu czy śmietany, w sałatce owocowej. Owoce rokitnika są również wykorzystywane na dżemy, konfitury, soki, syropy, wina czy nalewki, a także są dodawane do wypieków. Suszone owoce można dodawać do herbaty czy kompotu, a także do mięs z rożna i sosów do dziczyzny.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus