"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Jakie zioła i rośliny nadają się do produkcji alkoholi:

                                                                   

Biedrzeniec anyż: dzięki zawartości olejku eterycznego owoce mają przyjemny aromat i silny, słodkawo-korzenny smak. Anyż ma również wartość leczniczą jako środek przeciwkaszlowy i wzmagający trawienie.

Anyż wykorzystuje się do Anyżówki i Likieru anyżowego (szczególnie we Francji do likieru Anisette de Bordeaux)

 

Anyż gwieździsty: jego smak i zapach jest podobny do zapachu biedrzeńca anyżu, przewyższa go jednak jakością, Anyż znalazł zastosowanie jak biedrzeniec anyż, a także do wódek i likierów korzenno-ziołowych.

 

Arcydzięgiel: zastosowanie znajdują korzeń i nasiona. Korzeń zawiera 1% olejku eterycznego i ma przyjemny, charakterystyczny zapach oraz korzenny smak, początkowo słodkawy, później palący i gorzkawy. Nasiona mają podobny smak i zapach, jednak nieco słabszy. Arcydzięgiel jest stosowany do likieru anżelikowego, benedyktynki oraz licznych wódek i likierów korzenno-ziołowych.

 

Bobrek trójlistny: bobrek nie ma zapachu, ale ma wybitnie gorzki smak. Znajduje zastosowanie do produkcji wszelkiego rodzaju wódek gorzkich lub żołądkowych jako składnik powodujący gorzki smak.

 

Cynamon: kora cynamonowa zawiera do 3,5% olejku eterycznego i ma bardzo przyjemny zapach i słodkawo-korzenny smak. Nalew spirytusowy na cynamon ma słodkawo - cieprkawy, korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie przy wyrobie wódek ziołowych, korzennych, gorzkich, żołądkowych, a także do likierów, jak kawowy, kakaowy, Persico, Goldwasser, Benedyktynka, Krupnik, oraz do likierów korzenno-ziołowych lub gorzkich.

 

Gałka muszkatołowa: gałka muszkatołowa to wysuszone nasienie owocu drzewa muszkatu orzechowego. Ma charakterystyczny, aromatyczny zapach i gorzkawy, nieco palący smak. Gałkę muszkatołową wykorzystuje się do produkcji wódek i likierów korzenno-ziołowych.

 

Goryczka: do wyrobu wódek najlepsza jest goryczka żółta. Stosuje się korzenie i kłącza rośliny. Goryczka ma słaby zapach, natomiast smak jest intensywnie gorzki o długim okresie trwania (po spożyciu przez dłuższy czas nie można pozbyć się posmaku goryczy w ustach). Jest bardzo cennym półproduktem, doskonale nadającym się (jako dodatek, w małych ilościach) do wielu wódek i likierów gorzkich, żołądkowych oraz korzennych. Goryczkę wykorzystuje się do wódek: Angielskiej gorzkiej, Gorzkiej pomarańczówki, Gorzkich kropli, a także do likieru Benedyktynka, Unicum itp.

 

Goździki: wysuszone pączki drzewa goździkowego o silnym i aromatycznym zapachu (nawet do 25% olejku eterycznego) oraz ostrym, palącym smaku. Ma zastosowanie do wyrobu wódek i likierów korzenno-ziołowych oraz owocowych (Wiśniówka, Krupnik, Porterówka itp.). Nalew z goździków ma silny i intensywny zapach i smak, dlatego dodajemy go w znikomej ilości.

 

Imbir: imbir to przyprawa o korzennym, palącym, ale przyjemnym smaku i silnym zapachu. Dodaje się go do wódek w bardzo małych ilościach, zwykle nie przekraczających 0,5g na 1l wódki. Jest stosowany do wyrobu likieru imbirowego i uzupełniająco do gorzkich i korzenno-ziołowych wódek i likierów.

 

Jałowiec: owoce jałowca mają gorzkawo-słodki smak i przyjemny swoisty zapach jałowca. Jałowcówka (czyli wódka sporządzona na jałowcu), jest bardzo popularna w krajach anglosaskich (Anglia, Ameryka) i Holandii. Są to znane doskonale Gin i Genever.

 

Kminek: ma bardzo przyjemny zapach i ostry, korzenny smak. Jest stosowany jako dodatek do wódek korzennych, ziołowych i gorzkich, jako surowiec podstawowy do wyrobu duńskiego „Aquavitu” – wódki wytrawnej o lekkim kminkowym posmaku oraz do Alaszu (słynny Allasch Kummel produkowany dawniej w Rydze), czyli likieru kminkowego.

 

Kolendra: ma przyjemny zapach i słodkawy, korzenny smak. Jest rzadko stosowana w lakiernictwie, ale jest podstawowym surowcem do wódki Kolendrówki lub likieru, wchodzi w skład wielu wódek i likierów korzenno-ziołowych lub gorzkich, jak Benedyktynka, Chartreuse, Goldwasser. Czasami również jest wykorzystywana do wyrobu piwa.

 

Lawenda: nie w pełni rozwinięty kwiat lawendy posiada przyjemny zapach i gorzkawy smak. Nalew spirytusowy ma zapach delikatny, przypominający rozmaryn. Stosuje się ją do sporządzania likierów korzenno-ziołowych typu Benedyktynka oraz Goldwasseru, Hubertusa itp.

 

Melisa: wysuszone liście melisy mają przyjemny zapach, przypominający nieco cytrynowy. Sporządzony z nich nalew (5g liści na 60ml wódki) jest również aromatyczny, o smaku lekko korzennym i gorzkawym. Jest składnikiem zestawu wódek i likierów korzenno-ziołowych, zwłaszcza żołądkowych. Oprócz przyjemnego aromatu, pozytywnie wpływa na organizm.

 

Mięta pieprzowa: liście mięty zawierają ok. 2-2,5% olejku miętowego. Do wyrobu wódek stosuje się zarówno olejek jak i nalew na suszone liście mięty. Olejek stosujemy gdy chcemy nadać napojowi charakterystyczne właściwości zapachowo-smakowe i chłodzące mięty, czyli w przypadku miętówki lub likieru miętowego, które są tym lepsze im zapach i smak miętowy jest bardziej czysty i pozbawiony trawiastego smaku. Nalew miętowy (5g mięty +75ml spirytusu 50-60%) stosuje się natomiast do sporządzania likierów korzenno-ziołowych oraz wódek żołądkowych i gorzkich, w których niewielka ilość tego nalewu, nie powodująca wyraźnego uwydatnienia aromatu mięty, wpływa dodatnio na polepszenie i zaokrąglenie gorzko-cierpkiego smaku wódki. Przy wyrobie większości likierów i wódek korzenno-ziołowych dodatek nalewu na miętę jest więc pożądany pod warunkiem, że będzie niewielki, tj. smak nie będzie wyraźnie wyczuwalny.

 

Piołun: wysuszone ziele ma gorzki smak i mocny, ziołowy zapach. Jest używany do win, a także do wódek tj. piołunówka i wermutówka oraz dodatek do wielu wódek gorzkich i żołądkowych. Do win wermutowych i wermutówki oraz do likierów korzenno-ziołowych, jak Benedyktynka lub Klasztorny, szczególnie zalecane jest stosowanie odmian piołunu hodowanych w ciepłym klimacie śródziemnomorskim, które mają przyjemny aromat i bardziej łagodny smak, pozbawiony przykrego posmaku trawiastego, charakterystycznego dla pospolitych odmian tego ziela.

 

Tatarak: wysuszone, lekkie, gąbczaste, aromatyczne kłącza rośliny mają przyjemny, korzenny zapach i gorzkawo-palący smak. Jest stosowany jako środek gorzko-aromatyczny, przede wszystkim do wódek żołądkowych, gorzkich i likierów korzenno-ziołowych.

 

Tysięcznik: wysuszone ziele nie ma zapachu, ale ma intensywnie gorzki smak. Ma dość duże zastosowanie przy wyrobie wódek i likierów gorzko-żołądkowych.

 

Ziele angielskie: ziele angielskie, inaczej piment, zwany również pieprzem goździkowym ma aromatyczno-korzenny zapach i palący smak przypominający pieprz i nieco goździki. Jest stosowany głównie do wyrobu aromatycznych likierów korzennych, jak Benedyktynka, Aromatique, Klasztorny.

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537