Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis dzikiej róży:

 

Róża polna, róża głogowa, róża cierniowa, róża pospolita, szypszyna, Rosa canina, to pospolity, kolczasty krzew o liściach podobnych do liści róży szlachetnej, kwiatach różowych lub białych. Jej owoce są czerwone, wysłane włoskami, zawierają nasiona.

Jest krzewem bardzo trwałym i odpornym na mróz, wyrastającym na wysokość 1—3 m, o łukowato wygiętych, zwieszających się gałązkach, z silnymi hakowatymi kolcami. Liście 5- lub 7-, a niekiedy nawet 9-dzielne, pojedynczo lub podwójnie ząbkowane, ustawione na łodyżce naprzemianlegle. Kwitnie w maju i czerwcu wykształcając kwiaty pięciopłatkowe (jak u wszystkich róż) średniej wielkości, osadzone pojedynczo lub w baldachogronach, różowe lub białe, wspaniale pachnące. Kiedy dno kwiatowe stanie się mięsiste, róża wytworzy czerwoną lub koralową szupinkę, owalnie wydłużoną, o twardej błyszczącej powierzchni z wyraźną pozostałością działek kielicha na szczycie, wewnątrz której znajdujemy dopiero owoce właściwe — liczne białawe orzeszki z ostrymi szczecinkami. Owoce dojrzewają w końcu września i w październiku.

 

Występowanie i uprawa dzikiej róży:

 

Dzika róża rośnie na miedzach, przydrożach, w zaroślach, w lasach liściastych, na kamienistych stepach całej Europy. Jest często sadzona w parkach i ogrodach. Lubi pulchne gleby, ale rośnie prawie wszędzie.

W Polsce rośnie dziko 21 gatunków z tego rodzaju. Róża dzika (Rosa canina) swoim zasięgiem obejmuje prawie całą Europę, Azję Mniejszą i Afrykę Północną. W naszym kraju spotkać ją możemy jako pospolitą roślinę zarośli, zakrzewień śródpolnych, przydrożnych i przydomowych,

niektórych łąk, słonecznych pagórków, skrajów lasów, zrębów, dróg leśnych, miedz i obrzeży linii gospodarczych. Nazwa gatunkowa

canina, czyli „psia", przypomina nam, że kiedyś korzeń róży był stosowany jako lek przeciwko wściekliźnie.

 

Zbieramy płatki z kwiatów, uważając, aby ich nie pognieść. Rozkładamy cienką warstwą i suszymy w wysokiej temperaturze. Owoce zbieramy tuż przed pełnym dojrzeniem, w sierpniu i wrześniu, gdy są intensywnie czerwone, ale jeszcze twarde. Można je zbierać również później, gdy przysychają, zaraz przed przymrozkami. Suszymy szybko w temperaturze podwyższonej, do 50stopni. Dobrze jest przed suszeniem przekroić owoce wzdłuż i wyjąć nasiona. Zasuszone owoce przechowujemy w półszczelnych opakowaniach chroniąc przed szkodnikami, natomiast kwiaty pakujemy do szczelnie zamkniętych pojemników.

 

Właściwości dzikiej róży:

 

Substancje czynne: dzika róża zawiera przede wszystkim bardzo dużo witaminy C (najwięcej z wszystkich roślin rosnących w Polsce). Poza tym zawiera również mniejsze ilości witamin A, B1, B2, E, K, poza tym flawonoidy i garbniki.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Dzika róża ma działanie moczopędne, przeciwzapalne, ściągające, żółciopędne i napotne. Dziką różę można stosować jako uzupełnienie witaminy C, w bezsenności i nerwowości. Ma również zastosowanie w zaburzeniach trawienia, schorzeniach wątroby i nerek.

 

Napar z owoców: łyżkę owoców róży zalewamy szklanką wrzątku i parzymy przez 5min pod przykryciem. Pijemy 3-5 razy dziennie po pół szklanki.

 

Macerat z owoców: 50dag owoców róży i 25dag cukru zalewamy litrem mocnego wina lub wódki i odstawiamy na tydzień w ciepłym miejscu. Następnie odcedzamy. Pijemy 1-2 razy dziennie po kieliszku.

 

Zastosowanie dzikiej róży w kuchni:

 

Dziką różę od wieków wykorzystuje się w kuchni. Płatki róży znajdują zastosowanie w cukiernictwie. Po utarciu z cukrem w proporcjach 1 szklanka cukru na 1,5 szklanki płatków, otrzymujemy masę wykorzystywaną do nadzienia naleśników lub składnik sosu różano-jabłkowego. Owoce po oczyszczeniu z orzeszków nadają się do przygotowania konfitur, marmolad, dżemów czy galaretek. Różane marmolady stosuje się do ciast, nadziewania pączków czy rogalików. Można je również wykorzystać jako dodatek do dziczyzny. Owoce dzikiej róży są wykorzystywane jako składnik pysznej, aromatycznej i orzeźwiającej herbatki. Gotowane nasiona dzikiej róży mają lekko waniliowy smak i wraz z miąższem wyraźnie podnoszą jakość napojów. Wyrabia się z nich syropy, soki, wina i nalewki.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Dzika róża