SKRZYP

 

Opis skrzypu:

 

Skrzyp polny, skrzyp kartoflowy, jodełka, koński ogon, sosenka, jedlinka polna, chwoszcz, chwoszczka, krzemionka, Equisetum orvense, to pospolity chwast wyglądający jak malutkie choinki. Ma sztywne, szorstkie łodygi, które skrzypią przy łamaniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa skrzypu:

 

W Polsce występuje kilka odmian skrzypu, jednak tylko skrzyp polny ma właściwości lecznicze. Skrzyp zbieramy na koniec czerwca i w lipcu, w dzień pogodny. Roślina musi mieć jasnozielony kolor, bez żadnych plam, przebarwień czy kurzu. Ścinamy pędy ok. 10cm nad ziemią, oczyszczamy i suszymy w cieniu. Suszony skrzyp przechowujemy w workach, w suchych i przewiewnych miejscach.

 

Właściwości skrzypu:

 

Substancje czynne: sole mineralne (m.in. krzemionki, azotan potasowy), flawonoidy, saponiny, kwasy organiczne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Skrzyp działa przeciwkrwotocznie, moczopędnie, a także reguluje przemianę materii. Znajduje zastosowanie w chorobach nerek i pęcherza moczowego, w krwawieniach z płuc. Czasem może wspomagać leczenie cukrzycy. Skrzyp stosujemy również zewnętrznie w zapaleniu spojówek, do płukania i okładów przy owrzodzeniach, trudno gojących się ranach, oparzeniach i stłuczeniach. Jest też dobrym środkiem na wypadanie włosów i łupież.

 

Odwar: 2 łyżki ziela skrzypu zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 30min. Następnie odcedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance.

 

UWAGA: gatunki pokrewne skrzypu są toksyczne.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

skrzyp, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537