Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis ślazu:

 

Ślaz dziki, Malva silvestris, to roślina o dłoniastych liściach i różowych kwiatkach. Ma wzniesioną lub pokładającą się, owłosioną łodygę. Ślaz ma stosunkowo duże kwiaty rosnące w kątach górnych liści. Kwitnie od maja do września. Jest rośliną o wysokości od 30 do 100 cm. Wykształca cienki, jasny korzeń palowy. Łodyga pokładająca lub wzniesiona, u dołu drewniejąca, w górze silnie rozgałęziona i odstająco szorstko owłosiona. Ulistnienie skrętoległe. Liście ogonkowe, okrągławe, w nasadzie sercowate, najczęściej pięciodłoniastoklapowane, z płytko karbowanym lub piłkowanym brzegiem. Powierzchnia blaszki liściowej obustronnie dość gęsto owłosiona. Kwiaty duże, o średnicy do 6cm, wyrastają po 2-6 z pachwin górnych liści. Szypułki kwiatowe nierównej długości, wzniesione. Płatki korony głęboko rozcięte, zwężone u nasady w paznokieć, różowofioletowe lub purpurowoczerone z ciemniejszymi prążkami rozwidlającymi się na końcach płatków. Owocem jest okrągła i spłaszczona rozłupina składająca się z wielu jednonasiennych rozłupek.

 

Występowanie i uprawa ślazu:

 

Ślaz jest rośliną dwuletnią lub trwałą. Kwitnie od maja do sierpnia. Ślaz występuje prawie wszędzie, wymagania uprawowe ma takie jak prawoślaz. Rośnie na suchych, leśnych polanach, łąkach, pastwiskach, rumowiskach. Rozmnaża się poprzez nasiona lub sadzonki.

 

Do uprawy nadaje się ślaz mauretański. Wymaga pulchnej, wilgotnej, żyznej, gliniastej lub gliniasto piaszczystej gleby. Lubi miejsca słoneczne, osłonięte od wiatru. Liście i kwiaty zbieramy z jak najkrótszymi ogonkami. Do celów kulinarnych zbieramy liście i kwiaty od kwietnia do października, natomiast młode owoce od maja do września.

 

Właściwości ślazu:

 

Substancje czynne: śluzy, garbniki.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

W celach leczniczych wykorzystuje się suszone kwiaty i liście ślazu. Działa łagodząco w stanach podniecenia, w nieżytach dróg oddechowych, żołądka i jelit. Można również stosować ślaz do kąpieli w schorzeniach skóry. Rzadko używany jako pojedyncze ziele, zazwyczaj dodawany do mieszanek ziołowych.

 

Zastosowanie ślazu w kuchni:

 

Młode, świeże liście ślazu dzikiego mogą być doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek. Starsze liście po ugotowaniu w osolonej wodzie lub uduszeniu podaje się w towarzystwie różnych sosów lub polane masłem i bułką tartą. Świeże kwiaty, ze względu na atrakcyjny kształt i kolor, można używać jako element dekoracyjny sałatek owocowych, syropów i kompotów. Wysuszone są składnikiem mieszanek herbacianych. Owoce zamarynowane w łagodnym occie są doskonałym, pikantnym dodatkiem do mięs. 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Ślaz