"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Smaki i zapachy wybranych ziół

 

 

 

Każde zioło, które wykorzystujemy w kuchni, ma swój niepowtarzalny smak i zapach, który poprawia lub wzmacnia smak potraw. Poniżej przedstawiamy wybrane zioła z opisem ich smaku, a także przykładowe potrawy, w których mogą być wykorzystane.

 

Zioło

Smak

Przykładowe zastosowanie
w kuchni

Biedrzeniec anyż

Odświeżający, korzenny, aromatyczny

Ciasta, miodowniki, pierniki, placki, słodkie pieczywo, zagęszczanych zup mlecznych, zup owocowych, słodkich potraw z ryżu, budyniów, sałatek owocowych, kremów, tortów, kompotów owocowych. Do buraków, kapusty czerwonej, ogórków, marchwi.

Bazylia pospolita

Aromatyczny, początkowo gorzkawy, później słodkawy

Do wszystkich potraw z warzyw: fasoli, grochu, bobu, kapusty kiszonej, pomidorów, ogórków konserwowych, dyni, szpinaku oraz do zup, sosów, sałatek, kiełbas, kotletów, sera, masła, omletów, octu, makaronów.

Bylica pospolita

Cierpki, aromatyczny, gorzki i pikantny

Do baraniny, kapusty, szpinaku, grzybów, buraków, podrobów, potraw z jaj, sałatek mięsnych, zupy ziemniaczanej i cebulowej, do ryb, tłustych mięs, smalcu i słoniny.

Cebula

Od łagodnego do bardzo ostrego, w zależności od odmiany

Do sałatek, marynowania grzybów i warzyw, zup, sosów, mięsa
i wielu innych.

Chrzan pospolity

Ostry, świdrujący

Do kiszenia kapusty i ogórków, do majonezów, serów białych, sosów, wędlin, mięs i ryb, do buraków (ćwikła).

Cząber ogrodowy

Pikantny i korzenny

Do potraw z roślin strączkowych, grzybów, sałatek mięsnych
i ziemniaczanych, gotowanych ryb, smażonych śledzi, zup rybnych, majonezów, farszy drobiowych, kotletów, kiełbas, ziemniaków pieczonych, ogórków i innych warzyw konserwowych, kiszonej kapusty, potraw z sera, słonych wypieków.

Czosnek

Ostry i szczypiący

Do mięs, zup, sosów, sałatek, warzyw, kapusty kiszonej, serów, past, wędlin, kiełbas.

Estragon

Pikantny i cierpki

Do aromatyzowania octu, ogórków marynowanych, dyni i innych warzyw, sosów, pieczarek, kalafiora, szparagów, mięsa, podrobów, jajek.

Gorczyca

Może być mdła, czasem słodkawa lub korzenna
i ostra, w zależności od przygotowania

Do kiszenia kapusty, warzyw, grzybów, konserwowania ryb, potraw
z warzyw, do białej i czerwonej kapusty, farsz
ów mięsnych i zup, do tłustych mięs, sosów, sałatek i majonezów.

Hyzop lekarski

Cierpki i korzenny

Do pieczonej cielęciny i wieprzowiny, kiełbas, zrazów wołowych, zupy fasolowej i ziemniaczanej, jaj faszerowanych i twarogu.

Imbir lekarski

Szczypiący, korzenny
i aromatyczny

Do herbatników, budyniów, słodkich deserów, kompotów, dyni, ogórków, marmolad, galaretek, owoców kandyzowanych, zup owocowych, sosów, potraw z ryżu, drobiu, dziczyzny, grzybów, serów żółtych, ryb, warzyw.

Jałowiec pospolity

Korzenny, cierpki
i słodkawy

Do ciemnych sosów, mięs, kiszonej kapusty, czerwonej kapusty, dyni.

Kminek zwyczajny

Ostry i korzenny

Do wypieku chleba, precelków, paluszków, ciast. Przyprawia się nim kapustę, ziemniaki, sałatki, potrawy mięsne, gotowane ryby, sery, buraki, marchew, barszcz, zupę grzybową, gulasz.

Kolendra siewna

Cierpka, ostra
i aromatyczna

Do sałatek, ryżu, pieczeni wieprzowej, kiełbas, ryb, sosów, gulaszu. Do wypieków, miodowników, pierników, marcepanu, herbatników. Łagodzi smak potraw z roślin strączkowych i kapusty, kalarepy, buraków, przecieru jabłkowego, marchwi, farszów mięsnych, pasztetów.

Koper włoski (fenkuł)

Niewyraźny, słodkawy lub szczypiący

Do ciast, budyniów, marynat warzywnych, ryb, majonezów ziołowych, zup, sosów, kompotów, kapusty kiszonej, ogórków marynowanych.

Krwawnik pospolity

Aromatyczny i gorzki

Do zup ziemniaczanych i jarzynowych, potraw z warzyw, gulaszu, ciemnych sosów i serów topionych.

Lawenda wąskolistna

Korzenny i cierpkawy

Do wędlin, masła ziołowego, potraw z warzyw, sosów i ryb.

Lebiodka pospolita (oregano)

Ostry, cierpki i korzenny

Do pizzy, szpinaku, sałatek, zup, sosów, ryb, kiełbas, potraw z sera, mięs.

Liść laurowy (wawrzyn szlachetny)

Ostry, gorzki, ściągający

Do dziczyzny, ryb, sosów, zup, drobiu, gulaszu, do wszelkiego rodzaju kwaśnych potraw, warzyw marynowanych, kapusty kiszonej.

Lubczyk ogrodowy

Początkowo słodkawy, później ostry, korzenny
i gorzkawy

Do sosów, zup, warzyw, ryb, pieczeni mięsnych, masła ziołowego, sałatek i marynat.

Majeranek ogrodowy

Korzenny, słodkawy

Do zup, sałatek, grzybów, mięsa, sosów, potraw z roślin strączkowych, flaków, niektórych serów, sałatek i wędlin.

Marzanka wonna

Aromatyczna, gorzkawa

Do sałatek owocowych, słodkich zup i lemoniad, budyniów, kompotów, lodów, napojów alkoholowych.

Melisa lekarska

Aromatyczna, odświeżająca, lekki posmak cytrynowy

Do sałatek, sosów, warzyw, zup, mięs, potraw z mleka i jaj.

Mięta pieprzowa

Korzenny, odświeżający
i chłodzący

Do zup, marynat do mięs, ryb, potraw z sera, sosów, sałatek, duszonych warzyw oraz do rumu i soku pomidorowego.

Ogórecznik lekarski

Odświeżający, przypomina ogórki
z cebulą

Do mięs, farszów, ryb smażonych, sałatki ogórkowej, ziemniaczanej, do zielonej sałaty, ogórków kiszonych, sosów, majonezów ziołowych, zup, białej i czerwonej kapusty, sera.

Rozmaryn lekarski

Aromatyczny, po chwili lekko szczypiący

Do wołowiny, cielęciny, baraniny, drobiu, ryb, zup jarzynowych
i potraw warzywnych, grzyb
ów, czerwonej i kiszonej kapusty, sałatek, farszów mięsnych, gulaszu, potraw z jaj oraz do twarogu.

Ruta zwyczajna

Gorzki, korzenny
i pikantny

Całe liście do konserwowania ogórków i pomidorów. Niewielką ilość do farszy, sałatek, warzyw, potraw z sera, baraniny, sosów, zup, potraw z jaj i grzybów.

Szałwia lekarska

Ostra i korzenna

Do sosów, omletów, zup, śledzi, mięsa, podrobów.

Tatarak zwyczajny

Lekko aromatyczny
i odświeżający

Do zup, wywarów z ryb, ciemnych sosów, białej i czerwonej kapusty, mięsa, pieczonych ziemniaków i warzyw. Podnosi walory smakowe słodkich potraw, zup owocowych i sałatek owocowych.

Tymianek pospolity

Silnie korzenny, gorzki
i aromatyczny

Do tłustych potraw, pieczonych ziemniaków, jajecznicy, farszów mięsnych, zup, ryb, podrobów, zupy fasolowej, grochowej,
z soczewicy, sosów, sałatek ziemniaczanych, wędlin, pasztetów, grzybów, serów.

 

 

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537