Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Soki ziołowe

 

Soki roślinne wykonujemy poprzez zmiażdżenie rośliny lub starcie jej na tarce, a następnie wyciśnięcie soku przez gazę. Sok pijemy od razu po wyciśnięciu lub ewentualnie można go zamrozić.

Sok z czarnego bzu można pasteryzować i przechowywać nieco dłużej. Soki ziołowe należy rozcieńczyć wodą, mlekiem czy jogurtem lub dodać soku z cytryny, aby polepszyć jego smak.

 

Do przygotowania soków ziołowych najlepsze będą zioła tj.: pokrzywa, rukiew wodna, werbena, biedrzeniec anyż, tasznik pospolity, jasnota biała, kapusta polna (rzepik), mniszek, pędy dzikiego chmielu.