"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Części roślin, które możemy wykorzystać do produkcji trunków:

 

Korzenie: arcydzięgla, arniki, goryczki, kozłka lekarskiego, lukrecji

 

Kłącza: gałganu, imbiru, kosaćca, kurkumy, tataraku

 

Kora: angostury, chinową, cynamonową

 

Drewno: limuzynowe, dębowe, gorzkie (Kwassia)

 

Zioła (wysuszone łodygi i liście): bazylia, drapacz lekarski, hyzop, iwa, majeranek, marzanka wonna, piołun, tymianek, tysiącznik, wrotycz, żubrówka, liść laurowy, bobrka bobrka trójlistnego, mięty pieprzowej, rozmarynu

 

Kwiaty: arnika, bez czarny, kwiat cynamonowy, dziewanna, goździki, lawenda, lipa, rumianek, pączki topolowe, kwiat pomarańczy

 

Owoce (suche) i nasiona: anyżek, anyż gwieździsty, arcydzięgiel (nasiona), gałka muszkatołowa, koper, kardamon, kolendra, kminek, kubeba, migdały gorzkie, niedojrzały owoc pomarańczy, skórki owoców cytrusowych, papryka, pieprz czarny i biały, rodzynki, wanilia, ziele angielskie.

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537