SZAKŁAK

 

Opis szakłaku:

 

Szakłak pospolity, szakłak ciernisty, jeleni róg, Rhamnus cathartica to ciernisty krzew, czasami dorastający do wysokości drzewa. Ma drobne, zielonkawe kwiaty, kwitnące w maju i czerwcu, natomiast liście są jajowate i ząbkowane. Owoce szakłaka wyglądają jak jagody, są czarne, a wewnątrz zielone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa szakłaku:

 

Szakłak rośnie w lasach, zaroślach, na zboczach. Korę zbieramy wczesną wiosną z kilkuletnich gałęzi. Rozkładamy na powietrzu warstwą 10-15cm, często przewracając. Wysuszoną i oczyszczoną korę przechowujemy w workach w przewiewnym miejscu. Owoce zbieramy w pełni dojrzałe. Suszymy w podwyższonej temperaturze, rozkładając pojedynczą warstwą. Po oczyszczeniu pakujemy do półszczelnych opakowań.

 

Właściwości szakłaku:

 

Substancje czynne: związki antrachinonu, glikozydy flawonowe.

 

Szakłak poprawia trawienie, działa żółciopędnie i przeczyszczająco.

 

Odwar z owoców: 2 łyżki owoców szakłaku zalewamy szklanką wrzątku i parzymy przez 10min pod przykryciem. Pijemy po odcedzeniu, 1 szklankę przed snem.

 

Odwar z kory: 2 łyżki kory szakłaku zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 15min. Pijemy 2-3 razy dziennie po szklance.

 

 

UWAGA: ze względu na możliwość zatrucia lepiej nie stosować samodzielnie, tylko zasięgnąć porady lekarza.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Szakłak, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537