Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis szczawiu:

 

Szczaw zwyczajny, Rumex acetosa, to roślina o wysokości do 1m, o wzniesionej, pojedynczej łodydze. Liście odziomkowe, o strzałkowatej nasadzie, na szczycie tępe, całobrzegie, 2-4razy dłuższe niż szerokie, na długich ogonkach. Liście łodygowe stopniowo coraz krótsze, górne i siedzące, zaostrzonymi klapami obejmujące łodygę. Kwiatostan szczawiu jest wąski, wiechowaty, a owoce to drobne orzeszki.

 

Występowanie i uprawa szczawiu:

 

Szczaw występuje w Europie, północnej Azji i północnej Ameryce. Rośnie na łąkach, pastwiskach, zbiorowiskach chwastów. Kwitnie od maja do lipca. Najlepiej rośnie na wilgotnych, żyznych, próchniczych i przepuszczalnych glebach. Może rosnąć w zacienionym miejscu.

 

Właściwości szczawiu:

 

Substancje czynne: sole kwasu szczawiowego, kwas szczawiowy, glikozyd flawonowy, witaminy z grupy B, C i A, błonnik, minerały (magnez, wapń, krzem, żelazo).

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Szczaw pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, chroni przed zakwaszeniem, pomaga w chorobach serca, usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów i zapobiega nowotworom.

 

UWAGA: szczaw zawiera kwas szczawiowy, który powoduje odwapnienie kości i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Należy jeść go z umiarem, najlepiej z jajkami lub nabiałem, które neutralizują jego działanie.

 

Napar ("oczyszczający krew"): 2 łyżeczki ziół zalewamy 0,25l wrzącej wody i parzymy przez 10min. Pijemy 2 filiżanki dziennie.

 

 

Zastosowanie szczawiu w kuchni:

 

W kuchni zastosowanie znajdują jedynie świeże liście, zarówno jako warzywo jak i przyprawa. Mają odświeżający, cytrynowy smak. Przyrządza się je podobnie jak szpinak. Ze szczawiu można zrobić zupę oraz sos, który pasuje do gotowanej wołowiny, filetów z piersi z kurczaka, a także pstrąga. Poszatkowane liście nadają się jako dodatek do zup (np. do barszczu ukraińskiego), sosów i dań z makaronem. Liście należy dodawać do potrawy zaraz przed podaniem. Można je również wykorzystać jako dodatek do masła ziołowego, majonezu czy pasty twarogowej. Szczaw pasuje także do jajek (np. usmażony na małej ilości masła i zmieszany z omletem). Można także przygotować przecier ze szczawiu, zapasteryzować w słoiczkach i wykorzystywać zimą do przygotowania zupy szczawiowej.

 

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Szczaw