Szczaw

 

Opis szczawiu:

 

Szczaw zwyczajny, Rumex acetosa, to roślina o wysokości do 1m, o wzniesionej, pojedynczej łodydze. Liście odziomkowe, o strzałkowatej nasadzie, na szczycie tępe, całobrzegie, 2-4razy dłuższe niż szerokie, na długich ogonkach. Liście łodygowe stopniowo coraz krótsze, górne i siedzące, zaostrzonymi klapami obejmujące łodygę. Kwiatostan szczawiu jest wąski, wiechowaty, a owoce to drobne orzeszki.

 

Występowanie i uprawa szczawiu:

 

Szczaw występuje w Europie, północnej Azji i północnej Ameryce. Rośnie na łąkach, pastwiskach, zbiorowiskach chwastów. Kwitnie od maja do lipca. Najlepiej rośnie na wilgotnych, żyznych, próchniczych i przepuszczalnych glebach. Może rosnąć w zacienionym miejscu.

 

Właściwości szczawiu:

 

Substancje czynne: sole kwasu szczawiowego, kwas szczawiowy, glikozyd flawonowy, witaminy z grupy B, C i A, błonnik, minerały (magnez, wapń, krzem, żelazo).

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Szczaw pobudza trawienie, wzmacnia apetyt, chroni przed zakwaszeniem, pomaga w chorobach serca, usprawnia pracę wątroby i woreczka żółciowego, działa lekko moczopędnie i krwiotwórczo, hamuje rozwój drobnoustrojów i zapobiega nowotworom.

 

UWAGA: szczaw zawiera kwas szczawiowy, który powoduje odwapnienie kości i sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Należy jeść go z umiarem, najlepiej z jajkami lub nabiałem, które neutralizują jego działanie.

 

Napar ("oczyszczający krew"): 2 łyżeczki ziół zalewamy 0,25l wrzącej wody i parzymy przez 10min. Pijemy 2 filiżanki dziennie.

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537