Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Ziołowe trunki - jak zrobić samemu domową nalewkę lub wino ziołowe

 
Wina i nalewki ziołowe, wbrew pozorom, są bardzo zdrowe. Robiły je już nasze babki i prababki, aby leczyć różnego rodzaju dolegliwości. Alkohol wydobywa z roślin najcenniejsze substancje i utrwala je, umożliwiając ich wykorzystanie przez długi czas.
 
Tak jak z każdym innym alkoholem, nalewki i wina ziołowe należy dawkować z umiarem. Wystarczą 3 łyżeczki nalewki (3 razy dziennie po łyżeczce) lub 1 kieliszek wina dziennie. Oczywiście takich alkoholi nie wolno pić kobietom w ciąży i dzieciom, a także przyjmując niektóre lekarstwa (należy zawsze skonsultować się z lekarzem).
 
Zioła zawsze należy pozyskiwać z pewnego źródła. Istotny jest czas zbioru ziół i owoców - ważna jest nie tylko pora roku, ale i dnia. Surowiec zbieramy najlepiej rano, po wyschnięciu porannej rosy, ale zawsze przed największym upałem, kiedy już ciepło pobudzi produkcję cennych olejków (to najważniejsze składniki ziół), ale zanim zostaną one uwolnione.
 

Liście - są najcenniejsze przed zakwitnięciem rośliny, zbieramy te zdrowe, bez plam, zeschnięć itp.

 

Ziele - jest najcenniejsze w chwili pełnego kwitnienia, zrywamy 10 cm nad ziemią, w słoneczne dni i po osuszeniu z rosy, nigdy wtedy, kiedy jest mgła lub po deszczu. Z tych najmniejszych, jak majeranek, łopian, hyzop, lebioda, szałwia, melisa, zbieramy całe wierzchołki roślin w tym czasie, gdy niemal całe są pokryte kwiatami.

 

Kwiaty - najlepiej zbierać przed rozwinięciem z wierzchołków rośliny. Najlepsze są na wpół rozwinięte pączki. Zbiór przeprowadzamy po wschodzie słońca, po obeschnięciu rosy, nigdy wtedy kiedy jest mgła lub po deszczu.

Pączki roślin - najlepiej zrywać wczesną wiosną.

 

Owoce - zbieramy tylko zdrowe, dojrzałe, soczyste (wyjątkiem są zielone orzechy włoskie).

 

Korzenie - możemy pozyskiwać wiosną z roślin wieloletnich, ale najlepiej zbierać je późną jesienią (zwłaszcza z roślin jednorocznych), gdy wartościowe składniki kumulują się w nich przed zimą. Korzenie pozyskujemy w tym czasie, gdy nie ma ulistnionych łodyg.

 

Kora - najlepiej zrywać ją z roślin trzyletnich, wczesną wiosną. Ze zrywanymi roślinami trzeba obchodzić się ostrożnie, delikatnie, aby ich nie okaleczać.

 

Jeśli samodzielnie suszymy rośliny do nalewek, to trzeba pamiętać o tym, by chronić je przed wilgocią, a zatem schować przed wieczorem, suszyć na płótnie lub siatkach metalowych, czy czystym papierze w słońcu, przewracać kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie rozkładamy ich zbyt grubo, aby nie spleśniały. Zebrane surowce dobrze jest opisać i zaznaczyć datę zbioru. Susz z zielonych części może być przechowywany do 7 miesięcy, później traci lecznicze właściwości. Korzenie, kora i nasiona mają trwałość aż do 2-3 lat.

 

Jakie zioła i rośliny nadają się do produkcji alkoholi - najważniejsze surowce roślinne przy produkcji trunków ziołowych

 

Z czego można zrobić wino? - które części roślin możemy wykorzystać do produkcji trunków

 

Podział ziół ze względu na ich smak i aromat - które zioła są gorzkie i aromatyczne, a które nie mają w sobie goryczy?

 

Przepisy na ziołowe trunki