Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Wina i nalewki ziołowe, wbrew pozorom, są bardzo zdrowe. Robiły je już nasze babki i prababki, aby leczyć różnego rodzaju dolegliwości. Alkohol wydobywa z roślin najcenniejsze substancje i utrwala je, umożliwiając ich wykorzystanie przez długi czas.
Liście - są najcenniejsze przed zakwitnięciem rośliny, zbieramy te zdrowe, bez plam, zeschnięć itp.
Ziele - jest najcenniejsze w chwili pełnego kwitnienia, zrywamy 10 cm nad ziemią, w słoneczne dni i po osuszeniu z rosy, nigdy wtedy, kiedy jest mgła lub po deszczu. Z tych najmniejszych, jak majeranek, łopian, hyzop, lebioda, szałwia, melisa, zbieramy całe wierzchołki roślin w tym czasie, gdy niemal całe są pokryte kwiatami.
Kwiaty - najlepiej zbierać przed rozwinięciem z wierzchołków rośliny. Najlepsze są na wpół rozwinięte pączki. Zbiór przeprowadzamy po wschodzie słońca, po obeschnięciu rosy, nigdy wtedy kiedy jest mgła lub po deszczu.
Pączki roślin - najlepiej zrywać wczesną wiosną.
Owoce - zbieramy tylko zdrowe, dojrzałe, soczyste (wyjątkiem są zielone orzechy włoskie).
Korzenie - możemy pozyskiwać wiosną z roślin wieloletnich, ale najlepiej zbierać je późną jesienią (zwłaszcza z roślin jednorocznych), gdy wartościowe składniki kumulują się w nich przed zimą. Korzenie pozyskujemy w tym czasie, gdy nie ma ulistnionych łodyg.
Kora - najlepiej zrywać ją z roślin trzyletnich, wczesną wiosną. Ze zrywanymi roślinami trzeba obchodzić się ostrożnie, delikatnie, aby ich nie okaleczać.
Jeśli samodzielnie suszymy rośliny do nalewek, to trzeba pamiętać o tym, by chronić je przed wilgocią, a zatem schować przed wieczorem, suszyć na płótnie lub siatkach metalowych, czy czystym papierze w słońcu, przewracać kilkukrotnie w ciągu dnia. Nie rozkładamy ich zbyt grubo, aby nie spleśniały. Zebrane surowce dobrze jest opisać i zaznaczyć datę zbioru. Susz z zielonych części może być przechowywany do 7 miesięcy, później traci lecznicze właściwości. Korzenie, kora i nasiona mają trwałość aż do 2-3 lat.
Jakie zioła i rośliny nadają się do produkcji alkoholi - najważniejsze surowce roślinne przy produkcji trunków ziołowych
Podział ziół ze względu na ich smak i aromat - które zioła są gorzkie i aromatyczne, a które nie mają w sobie goryczy?