Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

TYMIANEK

 

Opis tymianku:

 

Macierzanka tymianek, tymianek pospolity, Thymus vulgaris, to roślina wieloletnia. Jest półkrzewem. Ma liczne, prosto wzniesione, drobne łodygi. Jej liście są zimozielone, drobne, szarozielone. Kwiaty rosnące na szczycie pędów są różowe. Jest krzewinką o rozgałęzionych drobnych łodygach, od dołu drewniejących, dorasta do 40 cm . Liście są drobne, lancetowate od spodu szarozielone i owłosione. Kwiaty drobne, różowo fioletowe zebrane na szczytach pędów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa tymianku:

 

Tymianek rośnie dziko na leśnych polanach, wyrębach, miedzach i w suchych rowach.

Występuje w Europie Południowej.

 

Tymianek lubi suche i słoneczne miejsca (może być uprawiany na ogródkach skalnych). Rozmnażany jest głównie z nasion przez wysiew do gruntu lub skrzynek. Można również rozmnażać przez podział i sadzonki. Tymianek siejemy w kwietniu, płytko, do gruntu, w rzędach oddalonych od siebie o 30cm. Nasiona kiełkują po ok. 10 dniach. Od tego momentu należy tymianek bardzo dokładnie odchwaszczać i systematycznie podlewać. 

Tymianek jest rośliną miododajną, kwitnie od maja do września. Zapach, ze względu na dużą ilość olejku eterycznego (do 3,5 %) jest bardzo

intensywny. Tymianek jest rośliną wieloletnią, jednak na zimę dobrze jest rośliny obredlić, a ostatnie cięcie wykonać w pierwszej dekadzie września. Zapewni to dobre przezimowanie roślin. Surowcem jest ziele tymianku (liście, łodyga i kwiat).

Tymianek zbieramy na początku kwitnienia – w czerwcu, ścinając ostrożnie części szczytowe (ok. 10cm nad ziemią, uważając, żeby nie wyrwać korzeni). Odrosty można zbierać również na początku października. Do suszenia rozkładamy w przewiewnym miejscu rozłożony cienką warstwą. Następnie wykruszamy, oddzielamy zdrewniałe części i przechowujemy w lnianych woreczkach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Właściwości tymianku:

 

Substancje czynne: Tymianek zawiera olejek, w skład którego wchodzi m.in. związek fenolowy – tymol, ponadto garbniki, kwasy organiczne, goryczki i sole mineralne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Tymianek ma właściwości wykrztuśne, rozkurczowe i wspomagające trawienie. Tymianek pobudza przewód pokarmowy i uspokaja układ nerwowy. Napary stosuje się przy kaszlu i kokluszu, w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (biegunki, złe trawienie) oraz do płukania gardła w stanach zapalnych (np. w anginie). Tymianek ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze.

 

Tymianek pospolity wykazuje wysoką, porównywalną z antybiotykami skuteczność w zwalczaniu różnych patogenów górnych dróg oddechowych. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne. Ziele tymianku wzmaga wydzielanie śluzu, upłynnia zalegającą wydzielinę, jednocześnie pobudza samoistne ruchy rzęsek nabłonka górnych dróg oddechowych. Dzięki temu ma silne właściwości wykrztuśne. Zawarte w tymianku flawonoidy rozkurczają drogi oddechowe i ułatwiają odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Ponadto tymianek hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych na błonach śluzowych jamy ustnej, gardła, przewodu pokarmowego, miejsc intymnych oraz skóry. Dzięki szerokiemu spektrum działania, ziele tymianku daje wspaniały efekt w przypadku nawet poważnych infekcji. Ziele tymianku pobudza również wydzielanie soku żołądkowego i żółci wspomagając trawienie, a tym samym ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pokarmu. Działa również lekko rozkurczowo. Tymianek jest składnikiem past do zębów, maści przeciwreumatycznych oraz wielu kosmetyków (działa przeciwtrądzikowo, odkażająco na skórę,  przeciwłupieżowo, wzmacnia włosy).

 

Napar tymiankowy: łyżkę tymianku zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10min. Pić po odcedzeniu 2-3 razy dziennie po kieliszku (ok. 50g). Taki napar jest doskonałym środkiem dezynfekującym.

 

Syrop Tymiankowy:  50 g tymianku zalać 250 ml gorącej wody, przykryć i pozostawić na 10 minut do naciągnięcia. Następnie kilkakrotnie przefiltrować napar przez gazę, a resztki dobrze wycisnąć. Dodać 4 łyżki miodu i sok z jednej cytryny. Całość gotować powoli przez 15 minut. Stosować 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce preparatu.

 

Miód Tymiankowy: do słoika wsypać dwucentymetrową warstwę drobno posiekanego tymianku, najlepiej z kwiatkami. Zioła zalać warstwą miodu, następnie włożyć kolejną warstwę ziół i przykryć miodem. W ten sposób napełnić słoik, odstawić na 14 dni w ciemne miejsce. Po 2 tygodniach zawartość przefiltrować przez sitko i zlać do innego słoika. Dorośli stosować 3 łyżeczki dziennie, dzieci 1 łyżeczkę.

 

Zastosowanie tymianku w kuchni:

 

W kuchni wykorzystuje się świeże i suszone zielone części zarówno roślin uprawnych, jak i dzikich odmian tymianku. Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej i włoskiej. Tymianek dodaje się do wywarów mięsnych, ostrych sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Przyprawia się nim wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery, sałaty, potrawy z roślin strączkowych, warzyw oraz pizzę. Młode pędy tymianku służą jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, zup, sosów, do pizzy, grzybów, sosów oraz twarogów. Pasuje również do dań z pomidorów.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

tymianek, zioła lecznicze
tymianek, zioła lecznicze