TYMIANEK

 

Opis tymianku:

 

Macierzanka tymianek, tymianek pospolity, Thymus vulgaris, to roślina wieloletnia. Jest półkrzewem. Ma liczne, prosto wzniesione, drobne łodygi. Jej liście są zimozielone, drobne, szarozielone. Kwiaty rosnące na szczycie pędów są różowe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Występowanie i uprawa tymianku:

 

Tymianek rośnie dziko na leśnych polanach, wyrębach, miedzach i w suchych rowach.

Występuje w Europie Południowej.

 

Tymianek lubi suche i słoneczne miejsca (może być uprawiany na ogródkach skalnych). Rozmnażany jest głównie z nasion przez wysiew do gruntu lub skrzynek. Można również rozmnażać przez podział i sadzonki. Tymianek siejemy w kwietniu, płytko, do gruntu, w rzędach oddalonych od siebie o 30cm. Nasiona kiełkują po ok. 10 dniach. Od tego momentu należy tymianek bardzo dokładnie odchwaszczać i systematycznie podlewać.

Tymianek kwitnie od maja, a cała roślina ma przyjemny, mocny zapach. 

Tymianek zbieramy na początku kwitnienia – w czerwcu, ścinając ostrożnie części szczytowe (ok. 10cm nad ziemią, uważając, żeby nie wyrwać korzeni). Odrosty można zbierać również na początku października. Do suszenia rozkładamy w przewiewnym miejscu rozłożony cienką warstwą. Następnie wykruszamy, oddzielamy zdrewniałe części i przechowujemy w lnianych woreczkach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Właściwości tymianku:

 

Substancje czynne: Tymianek zawiera olejek, w skład którego wchodzi m.in. związek fenolowy – tymol, ponadto garbniki, kwasy organiczne, goryczki i sole mineralne.

Więcej o substancjach czynnych w ziołach.

 

Tymianek ma właściwości wykrztuśne, rozkurczowe i wspomagające trawienie. Tymianek pobudza przewód pokarmowy i uspokaja układ nerwowy. Napary stosuje się przy kaszlu i kokluszu, w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (biegunki, złe trawienie) oraz do płukania gardła w stanach zapalnych (np. w anginie). Tymianek ma działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze.

 

Napar: łyżkę tymianku zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 10min. Pić po odcedzeniu 2-3 razy dziennie po kieliszku (ok. 50g). Taki napar jest doskonałym środkiem dezynfekującym.

 

Zastosowanie tymianku w kuchni:

 

Wykorzystuje się głównie suszony tymianek. Młode pędy tymianku służą jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, zup, sosów, do pizzy, grzybów, sosów oraz twarogów. Pasuje również do dań z pomidorów.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

tymianek, zioła lecznicze
tymianek, zioła lecznicze

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537