Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

 

Opis wierzbówki:

 

Wierzbówka kiprzyca, Epilobium angustifolium, to roślina mająca sztywną łodygę, naprzemianległe liście i różowo fioletowe kwiaty, a także wydłużone torebki owocowe. Jest rośliną o wysokości do 120cm. Wykształca długie, pełzające pod ziemią, rozgałęzione kłącze. Rozłogi mięsiste, białoróżowe. Łodyga wyprostowana, zwykle pojedyncza, często czerwono zabarwiona. Ulistnienie gęste, skrętoległe, liście lancetowate, zaostrzone, siedzące lub krótkoogonkowe. Pod spodem jaśniejsze, o wystającym unerwieniu. Mają wyraźny nerw brzeżny, a nerwy boczne wychodzą od głównego niemal pod kątem prostym. Kwiaty duże, o długości do 2cm, czterokrotne, wyrastające z pachwin liściowych, zebrane w stożkowate, szczytowe grona. Płatki korony fioletoworóżowe. Owocem jest krótko owłosiona, równowąska torebka o klapach skręcających się przy otwarciu. Nasiona bardzo liczne, gładkie, zaopatrzone w biały puch ułatwiający rozsiewanie.

 

 

Występowanie i uprawa wierzbówki:

 

Wierzbówka rośnie w Europie Środkowej, rozprzestrzenia się sama, nie ma wymagań uprawowych. Jest gatunkiem występującym na obszarze półkuli północnej. W Polsce jest rośliną pospolitą. Jest rośliną trwałą, tworzącą często duże, niemal jednogatunkowe łany. Kwitnie od czerwca do lipca. Kwiaty rozkwitają stopniowo od dołu kwiatostanu ku górze. Rozmnaża się głównie wegetatywnie za pomocą licznych rozłóg wyrastających z kłącza. Jest gatunkiem azotolubnym, rośnie szczególnie licznie na zrębach, w lasach iglastych i liściastych, na polanach, przydrożach i łąkach.

Do celów kulinarnych pozyskuje się liście zbierane przez cały okres wegetacji oraz kłącza wykopywane wczesną wiosną lub jesienią.

 

Właściwości wierzbówki:

 

Substancje czynne: taniny, śluzy, węglowodany, witamina C.

 

Wierzbówka działa uspokajająco i odświeżająco. Może być skuteczna przy łagodnych dolegliwościach prostaty. Z ususzonych lub sfermentowanych liści można sporządzić herbatkę, która działa uspokajająco i pomaga przy bezsenności i migrenie.

 

Zastosowanie wierzbówki w kuchni:

 

Wierzbówka znana jest w kuchni azjatyckiej oraz w Europie Wschodniej. Młode liście przypominają w smaku szparagi i mogą stanowić ciekawy dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Starsze liście są nieco kwaśniejsze. Zaleca się ich blanszowanie lub gotowanie w osolonej wodzie. Tak przygotowane można podawać polane roztopionym masłem z lekko przypieczoną bułką tartą lub zapiekane pod beszamelem. Kłącza można zjeść na surowo, dodać do sałatek albo ugotować z niego kompot. Kłącze można także wysuszyć i zmielić na mąkę. Chleb upieczony z kąki wierzbówki kiprzycy ma lekko orzechowy posmak.

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

wierzbówka, zioła lecznicze

Wierzbówka