"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Przepisy na lecznicze wina ziołowe (na bazie win wytrawnych i półwytrawnych):

 

Najbardziej znanymi winami ziołowymi są wermuty. Wermuty to wina wytwarzane z ziół tj.: bylica piołun, korzeń goryczki, centuria pospolita, korzeń arcydzięgla, tataraku, kolendry, cynamonu i innych ziół. Innymi winami ziołowymi są ziołowe kruszony, pącze i grzańce.

 

Do przygotowania domowego wina ziołowego potrzebne nam dobrej jakości wino czerwone lub białe, wytrawne lub słodkie. Na 1l wina wsypujemy pełną garść wybranych ziół. Najlepsze do tego będą szklane bądź gliniane naczynia. Zamykamy i odstawiamy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni. Następnie odcedzamy i wino ziołowe jest gotowe do spożycia. Do przygotowania domowych win ziołowych najlepsze są zioła tj.: marzanka wonna, rozmaryn, bazylia, melisa, bylica piołun, mięta, szałwia, lawenda, rumianek. Tak przygotowane wino jest zdatne do spożycia od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od wina bazowego jakiego użyjemy. Najdłuższą trwałość mają słodkie wina południowe.

 

​​​​​​​Wino z melisy – na problemy trawienne

Do słoja wsypujemy 10łyżek liści melisy (najlepiej świeżych) i zalewamy butelką białego półwytrawnego wina. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelki.

 

Wino z jałowca – moczopędne

0,5kg owoców jałowca myjemy, suszymy i rozgniatamy. Wkładamy do garnka, zalewamy litrem białego, wytrawnego wina i bardzo wolno doprowadzamy do wrzenia. Po wystudzeniu przelewamy do słoja, zamykamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Po 4 dniach odcedzamy i przelewamy do butelek.

 

Wino z szałwii – na biegunkę

20 łyżek suszonych liści szałwii wsypujemy do słoja i zalewamy litrem białego wytrawnego wina i dodajemy 50ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy na 10dni. Po tym czasie odcedzamy i rozlewamy do butelek.

 

Wino z majeranku – na katar i kaszel

20łyżek ziela majeranku wsypujemy do słoja, zalewamy litrem białego wytrawnego wina oraz 50ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na tydzień. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek (najlepiej z ciemnego szkła).

 

Wino z kolendry – na zaparcia

Do słoja wsypujemy 10łyżek kolendry i zalewamy litrem białego wytrawnego wina oraz 50ml spirytusu. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10dni. Następnie odcedzamy i rozlewamy do butelek.

 

Wino cebulowe – przeciw miażdżycy

30dag cebuli obieramy i mielimy w maszynce. Dodajemy pół szklanki naturalnego miodu i mieszamy. Przekładamy do słoja i zalewamy butelką białego, wytrawnego wina. Zamknięty słój odstawiamy na 5 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek.

 

Wino czosnkowe – na odporność

20 ząbków czosnku średniej wielkości przeciskamy przez praskę do słoja. Zalewamy litrem ciepłej, przegotowanej wody i sokiem z 4 cytryn. Naczynie przykrywamy spodkiem (nie zakręcamy) i odstawiamy na dobę w ciepłe, ciemne miejsce. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537