Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

 

 

Najbardziej znanymi winami ziołowymi są wermuty. Wermuty to wina wytwarzane z ziół tj.: bylica piołun, korzeń goryczki, centuria pospolita, korzeń arcydzięgla, tataraku, kolendry, cynamonu i innych ziół. Innymi winami ziołowymi są ziołowe kruszony, pącze i grzańce.

 

Do przygotowania domowego wina ziołowego potrzebne nam dobrej jakości wino czerwone lub białe, wytrawne lub słodkie. Na 1l wina wsypujemy pełną garść wybranych ziół. Najlepsze do tego będą szklane bądź gliniane naczynia. Zamykamy i odstawiamy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni. Następnie odcedzamy i wino ziołowe jest gotowe do spożycia. Do przygotowania domowych win ziołowych najlepsze są zioła tj.: marzanka wonna, rozmaryn, bazylia, melisa, bylica piołun, mięta, szałwia, lawenda, rumianek. Tak przygotowane wino jest zdatne do spożycia od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od wina bazowego jakiego użyjemy. Najdłuższą trwałość mają słodkie wina południowe.

 

Wina na problemy trawienne

Wina na infekcje i wzmocnienie

Inne wina lecznicze

Wina na problemy trawienne

 

Wino z melisy – na problemy trawienne

Do słoja wsypujemy 10łyżek liści melisy (najlepiej świeżych) i zalewamy butelką białego półwytrawnego wina. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelki.

 

Wino z szałwii – na biegunkę

20 łyżek suszonych liści szałwii wsypujemy do słoja i zalewamy litrem białego wytrawnego wina i dodajemy 50ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy na 10dni. Po tym czasie odcedzamy i rozlewamy do butelek.

 

Wino z kolendry – na zaparcia

Do słoja wsypujemy 10łyżek kolendry i zalewamy litrem białego wytrawnego wina oraz 50ml spirytusu. Słój zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 10dni. Następnie odcedzamy i rozlewamy do butelek.

 

Wino koprowe - na trawienie

2 łyżki zmielonych owoców zalewamy 1/2 szklanki wrzątku, gotujemy na małym ogniu przez 2—3 minuty i odstawiamy pod przykryciem na pół godziny. Po przecedzeniu taki stężony napar wlewamy do butelki białego wytrawnego wina i odstawiamy na kilka dni. Kieliszek takiego wina pijemy przy obfitych posiłkach w celu pobudzenia trawienia.

Wina na infekcje i wzmocnienie

 

Wino z majeranku – na katar i kaszel

20łyżek ziela majeranku wsypujemy do słoja, zalewamy litrem białego wytrawnego wina oraz 50ml spirytusu. Zamykamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na tydzień. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek (najlepiej z ciemnego szkła).

 

Wino czosnkowe – na odporność

20 ząbków czosnku średniej wielkości przeciskamy przez praskę do słoja. Zalewamy litrem ciepłej, przegotowanej wody i sokiem z 4 cytryn. Naczynie przykrywamy spodkiem (nie zakręcamy) i odstawiamy na dobę w ciepłe, ciemne miejsce. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelek z ciemnego szkła.

 

Wino chrzanowe - na wzmocnienie

100 g utartego chrzanu zalewamy butelką wina. Po 24 godzinach przecedzamy przez gęste płótno. Pijemy 3 razy dziennie po łyżeczce przy awitaminozie i fizycznym wyczerpaniu.

Inne wina lecznicze

 

Wino z jałowca – moczopędne

0,5kg owoców jałowca myjemy, suszymy i rozgniatamy. Wkładamy do garnka, zalewamy litrem białego, wytrawnego wina i bardzo wolno doprowadzamy do wrzenia. Po wystudzeniu przelewamy do słoja, zamykamy i odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce. Po 4 dniach odcedzamy i przelewamy do butelek.

 

Wino cebulowe – przeciw miażdżycy

30dag cebuli obieramy i mielimy w maszynce. Dodajemy pół szklanki naturalnego miodu i mieszamy. Przekładamy do słoja i zalewamy butelką białego, wytrawnego wina. Zamknięty słój odstawiamy na 5 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do butelek.

Lecznicze wina ziołowe (na bazie win wytrawnych i półwytrawnych)