"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Wódki ziołowo-korzenne:

 

Syrop cukrowy:

Aby wódka była odpowiednio słodka dodajemy do niej cukier w postaci syropu cukrowego. Nigdy nie dodajemy cukru w stanie stałym (w postaci kryształków).

Syrop sporządza się poprzez gotowanie wody z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Poniżej przedstawione proporcje:

Syrop gęsty do wyrobu likierów: 420ml wody/1kg cukru

Syrop mniej gęsty do słodzenia wódek: 520ml wody/1kg cukru

Syrop rzadki do słodzenia wódek półsłodkich i wytrawnych: 670ml wody/1kg cukru

 

Jałowcówka:

Najbardziej znanymi wódkami o smaku jałowca są Machandel (Niemcy), Gin (Anglia, Ameryka Północna) i Genever (Holandia). Wódki te różnią się znacznie między sobą pod względem intensywności smaku i zapachu jałowca. Jałowcówka zazwyczaj jest bezbarwna lub lekko żółta, z niewielkim dodatkiem cukru, zazwyczaj 5-6g/l. Zawartość alkoholu to około 40-45%.

 

Uproszczony przepis na Jałowcówkę (bez zaprawy):

do 1l wódki czystej wsypujemy 20-30 sztuk suszonych owoców jałowca i macerujemy przez ok. 4 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsając butelką. Po tym czasie odcedzamy i dosładzamy 1 łyżeczką syropu cukrowego. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 dni. Wódka jest gotowa do spożycia.

 

Pieprzówka:

Jest to wódka o piekąco - palącym smaku pieprzu, raczej stosowana przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu lub aby złagodzić niektóre dolegliwości żołądkowe. Pieprzówka jest jasnożółta, o mocy 40-45%, przy zwiększonej dawce pieprzu należy ją obniżyć do 30-35%, z niewielkim dodatkiem cukru (1-3g/1l). Zapach ma korzenny, smak ostry, piekąco – palący.

 

Uproszczony przepis na pieprzówkę:

Do 1l czystej wódki wrzucamy 20ziaren czarnego pieprzu, mieszamy i szczelnie zamykamy. Macerujemy przez 1-2 tygodnie, po czym odcedzamy i dodajemy łyżeczkę syropu cukrowego i 10kropel karmelu. Po wymieszaniu odstawiamy na kolejne 2-3 dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

 

Żubrówka: 

Podstawowym surowcem do wyrobu żubrówki jest trawa żubrowa, która zawiera kumarynę nadającą wódce swoisty zapach i smak. MA barwę żółtawo zielonkawą, zapach i smak trawy żubrowej, moc 40%, a dodatek cukru 5-10g/l.

 

Przepis uproszczony na Żubrówkę:

Do 1l czystej wódki wrzucamy ok. 1g (5-6 kawałków o długości po 25cm) suszonej trawy żubrowej pociętej na małe kawałki. Macerujemy 15-20dni. Po tym czasie odcedzamy i dodajemy łyżeczkę syropu cukrowego, 20kropel karmelu. Po wymieszaniu odstawiamy na 2-3dni. Gotową wódkę należy przefiltrować.

 

Turówka:

W związku z tym, że trudno dostać trawę żubrową, w 1974r. powstał przepis na wódkę ziołową o zbliżonych właściwościach do Żubrówki. Podstawowym surowcem do jej wyrobu jest ziele nostrzyka. Turówka jest słabo żółtozielonkawa, ma moc 40%, dodatek cukru 3-10g/l, a zapach i smak ziołowy.

 

Zaprawa do turówki:

Skład na 10l wódki: 15g ziela nostrzyka, 1-2g korzenia arcydzięgla, 170ml 50% spirytusu.

Ziele nostrzyka i korzeń arcydzięgla zalewamy spirytusem i zamykamy. Macerujemy 7-10 dni, codziennie mieszając. Po tym czasie odcedzamy i uzyskujemy gotową zaprawę. Na każdy litr wódki wykorzystujemy 15ml zaprawy.

 

Przepis na Turówkę z zaprawą:

Skład na 1l wódki: 15ml zaprawy, 405ml spirytusu, 8ml syropu cukrowego, 10kropli karmelu, 25ml winiaku, ok. 545ml wody.

Po zmieszaniu składników odstawiamy na 1-2dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia.

 

Wódka angielska gorzka:

To wódka korzenno ziołowa o zmiennym składzie zawierającym składniki gorzkie (piołun, tysiącznik, goryczkę), palące (pieprz lub ziele angielskie), aromatyczne (goździki, cynamon, anyż, arcydzięgiel). Wódka dobrze zrobiona i leżakująca przez kilka miesięcy powinna mieć wyrównany smak, tzn. taki aby żaden zurowiec nie uwydatniał się ani w zapachu ani smaku. Ma barwę jasnobrązową, moc 40-45%, cukru 20-30g/l, zapach i smak korzenno – ziołowy, a jednocześnie gorzkawy.

 

Zaprawa do angielskiej gorzkiej (o gorzkim smaku):

Skład na 10l wódki: 5g anyżu, 3g korzenia arcydzięgla, 2g bobrka trójlistnego, 2g cynamonu, 18 sztuk goździków, 5g jałowca, 3g kminku, 4g kolendry, 40g niedojrzałych owoców pomarańczy, 2g pieprzu czarnego, 1,5g piołunu, 5g kłączy tataraku, 2g tysiącznika, 0,5l spirytusu 50%.

Rozdrobnione surowce zalewamy spirytusem i macerujemy 7-10dni, codziennie mieszając. Następnie odcedzamy i przefiltrowujemy do czystej butelki.

 

Zaprawa do Angielskiej gorzkiej (o smaku gorzkawym, łagodniejszym):

Skład na 10l wódki: 3g anyżu, 4g arcydzięgla, 1g cynamonu, 1,5g goryczki, 6 sztuk goździków, 3g jałowca, 1g kardamonu, 2g kolendry, 2g korzenia fiołka, 2g kwiatu lipowego, 2g liści melisy, 5g niedojrzałych owoców pomarańczy, 1g piołunu, 3g pączków topolowych, 1g tysiącznika, 1g ziela angielskiego, 0,5l spirytusu 50%.

Rozdrobnione surowce zalewamy spirytusem i macerujemy 7-10dni, codziennie mieszając. Następnie odcedzamy i przefiltrowujemy do czystej butelki.

 

Przepis na wódkę Angielską gorzką:

420ml spirytusu 95% wlewamy do butelki i mieszamy z taką samą ilością wody. Dodajemy 40ml zaprawy, 25ml syropu cukrowego i 6g karmelu i uzupełniamy wodą do objętości 1l. Odstawiamy na minimum 3-4 tygodnie.

 

Piołunówka:

To typowo gorzka wódka o leczniczych właściwościach. Nie nadaje się do spożycia w większych ilościach, ale bardziej do wypicia 1-2 kieliszków przed posiłkiem. Piołun zawiera bardzo gorzką substancję – absyntynę, która może powodować objawy zaburzeń nerwowych. Niegdyś popularna była we Francji wódka Absynt, która jednak została wycofana ze sprzedaży, a produkcja zabroniona. Piołunówka ma zielonkawą barwę, moc 4-45%, dodatek cukru 15-30g, zapach i smak ziołowy, gorzki.

 

Zaprawa do Piołunówki:

Skład: 30g ziela piołunu i 400ml spirytusu 50%.

Drobno pokrojone ziele piołunu zalewamy rozcieńczonym spirytusem i macerujemy 7-10 dni. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy do czystej butelki.

 

Przepis na Piołunówkę:

Do 420ml 50% spirytusu dolewamy ok. 535ml wody, mieszamy i dodajemy 30ml zaprawy, 15ml syropu cukrowego. Zamiast spirytusu i wody można wykorzystać 1l czystej wódki 40-45%.

 

Wermutówka:

Jest wódką bardziej szlachetną i łagodniejszą od piołunówki. Nadaje się do spożycia również w czasie posiłku. Najlepiej przygotować ją na bazie dobrego wina Vermouth. Można również przygotować zaprawę wermutową na mieszankach skomponowanych samemu, jednak efekt nie zawsze będzie udany, gdyż otrzymanie dobrej zaprawy wermutowej jest naprawdę trudne, zależne od udanego składu mieszanki i jakości użytych surowców. Wermutówka ma brązowy kolor, moc 40%, cukru ok. 40g/l, zapach i smak korzenno – ziołowy, lekko gorzkawy.

 

Przepis na Wermutówkę:

750ml słodkiego wina Vermouth mieszamy z 700ml spirytusu 95%. Dodajemy 10-15ml zaprawy do Piołunówki, 6ml karmelu i ok. 530ml wody. Można również użyć wytrawnego wina Vermouth, jednak wtedy należy wódkę dosłodzić dodając 40-50g cukru w postaci syropu cukrowego na 1l wódki.

 

Wódka żołądkowa:

 

Zaprawa do żołądkowej:

Skład: 3g korzenia goryczki, 1g ziela piołunu, 1,5g kłącza gałganu, 1g kardamonu, 1g goździków, 3,5g niedojrzałego owocu pomarańczy, 4g suszonych skórek z cytryny, 6g suszonej skórki pomarańczy, 600ml 70% spirytusu.

 

Skład wódki: 50ml zaprawy, ok. 25ml soku z jeżyn lub jagód, 90ml syropu cukrowego, 8g karmelu, 440ml spirytusu 95%, ok. 387ml wody.

 

Wódka Krupnik:

 

Zaprawa do Krupniku:

Skład: 3g cynamonu, 1g goździków, 3g imbiru, 2g gałki muszkatołowej, laska wanilii (ok. 4g), 15ml spirytusu 60%.

Surowce rozdrabniamy, mieszamy i macerujemy 14 dni, mieszając co 2 dzień. Po tym czasie odcedzamy.

 

Przepis na Krupnik:

Skład: 0,5kg miodu, 0,5l spirytusu 95%, 5-10ml zaprawy korzennej, 4ml 10% roztworu kwasu cytrynowego, ok. 200ml wody.

Do wysokiego garnka (tak, aby płyn sięgał połowy) wlewamy 200ml wody i podgrzewamy na małym ogniu. Do gorącej wody dodajemy miód i gotujemy kilkanaście minut (uwaga, żeby nie wykipiało). Po częściowym ostygnięciu wlewamy kwas cytrynowy i zaprawę korzenną, a następnie dolewamy pomału spirytus. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i odstawić na 3-6 miesięcy, aż się wyklaruje. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537