Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zbiór ziół

 

To czy zioła będą miały właściwości lecznicze zależy od sposobu ich zbioru, suszenia i przechowywania. Ilość zawartych w ziołach substancji leczniczych jest różna w różnych porach roku, a nawet różnych godzinach dnia (np. rośliny olejkowe mają najwyższą zawartość olejków od 10-15). Zioła zbieramy tylko w dni pogodne, bezdeszczowe, po obeschnięciu rannej rosy lub przed rosą wieczorną. Najlepiej, żeby zbierać zioła po 3 słonecznych dniach. W innym razie mogą szybko gnić, czernieć i trudno schnąć.

Ponadto osoba zbierająca zioła musi być zdrowa. Nie może chorować na żadną chorobę zakaźną, ponieważ mogłaby przenieść chorobę za pośrednictwem zebranych roślin na inną osobę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czas zbioru ziół uzależniony jest również od tego, którą część będziemy wykorzystywać:

 

  • Korzenie i kłącza – zbieramy późną jesienią lub wczesną wiosną, przed wypuszczeniem przez roślinę liści. Rośliny są wtedy w okresie spoczynku, a ilość substancji czynnych jest nagromadzona. Korzenie i kłącza wykopuje się tak, aby ich nie uszkodzić. Myjemy je szybko w bieżącej wodzie i oczyszczamy.

 

  • Kora – najczęściej zbierana jest na wiosnę, gdy soki w roślinie zaczynają się gromadzić, a kora łatwo oddziela się od drzewa. Ścinamy młode gałązki i tniemy na kawałki. Na każdym kawałku robimy nacięcia i podważamy korę nożem. Po odłamaniu kora ma wygląd niepełnych rurek. Nie strugamy kory nożem, a także nie zbieramy jej prosto z drzewa, gdyż może to spowodować gnicie lub próchnienie drzewa.

 

  • Kwiaty – zbieramy na początku kwitnienia lub w pełni rozkwitu. Zerwane kwiaty układamy luźno, nie ściskając ich, do koszyków. Gdy surowcem zielarskim są same płatki, delikatnie je wyskubujemy i wysypujemy do koszyków.

 

  • Liście – zbieramy tylko zielone liście, nigdy nie zżółknięte i stare, bez uszkodzeń i plam, gdy są dobrze rozwinięte (wyjątek stanowi brzoza, której liście zbiera się świeżo rozwinięte i pokryte żywicą), z ogonkami lub bez. Nie zbieramy wszystkich liści z rośliny, żeby jej nie osłabić (maksymalnie 1/3 wszystkich liści).

 

  • Owoce – zbieramy dojrzałe lub niedojrzałe, ale nigdy przejrzałe. Najlepiej zbierać owoce na początku ich dojrzewania. Owoce mięsiste (np. borówka) zbieramy w dni suche i słoneczne (aby nie gniły i nie pleśniały), natomiast suche (np. kminek) odwrotnie – w dni pochmurne i przed wyschnięciem rosy, ponieważ wówczas nie osypują się. Zazwyczaj ścinamy całe ziele lub wierzchołek rośliny i suszymy w snopkach. Po wysuszeniu młócimy.

 

  • Pączki – zbieramy na wiosnę z obciętych gałęzi, gdy pęcznieją, stają się lepkie i nabierają przyjemnego aromatu.

 

  • Ziele – zbieramy w okresie pełnego kwitnienia rośliny (za wyjątkiem skrzypu), wybierając górną, zieloną część z niezdrewniałą łodygą. Przy zbiorze całego ziela musimy uważać, aby nie było ono zanieczyszczone chwastami. Ziele o cienkiej łodydze ucinamy tuż nad ziemią, a tych o grubych łodygach obcinamy tylko wierzchołek. Nie można zrywać ziela ręką aby nie wyrwać korzenia.


Zebrany surowiec musi być czysty, nie może w nim być innych części zebranej rośliny czy też części innych, przypadkowych roślin. Ponadto musi być oczyszczony z piasku i ziemi. Każdy rodzaj surowca zbieramy oddzielnie.

 

UWAGA: niektóre rośliny zawierają silnie działające substancje niebezpieczne dla zdrowia. Zbierają je tylko wyszkoleni i doświadczeni specjaliści. Przy zbieraniu tych roślin nie można mieć na rękach otwartych ran, nie można pić, jeść, a nawet palić. Rośliny trujące nigdy nie mogą być zbierane równocześnie z nietoksycznymi.

 

Zbiór ziół dziko rosnących.

 

KALENDARZ ZBIORU ZIÓŁ

 

zbiór ziół, zioła lecznicze