Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zioła przyprawowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zioła mają swoje zastosowanie nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni. Nadają niesamowity smak i aromat wielu potrawom. Nie każdy jednak wie jakie zioła stosować do jakich dań, żeby jak najlepiej je wykorzystać i wydobyć jak najlepszy smak i aromat.

 

Poniżej kilka wskazówek jak stosować w kuchni zioła, a także do czego najlepiej pasują i do których potraw najlepiej dodawać poszczególne zioła.

 

Jak stosować zioła w kuchni:


Cebula – jako przyprawę dodajemy tak, aby dodawała aromatu, ale nie tłumiła właściwego smaku potrawy. Smażona cebula smakuje lepiej gdy wcześniej ją posolimy. Do sosu pomidorowego dobrze jest dodać cebulę zrumienioną na oliwie z domieszką cukru. Nie obrana, mocno podpieczona cebula, dodaje smaku rosołowi. Trzymając cebulę w wodzie podczas obierania ograniczymy łzawienie. Suszoną cebulę w proszku najlepiej przed użyciem rozprowadzić w niewielkiej ilości wody.


Chrzan – rozdrobniony należy od razy skropić octem lub sokiem z cytryny aby  nie ciemniał na powietrzu. Aby złagodzić jego smak można świeżo starty chrzan potrzymać na sitku pod parą.


Gałka muszkatołowa – łagodzi smak sosów mięsnych i rybnych.


Jagody jałowca – podnoszą smak pieczeni z królika, zwłaszcza z dodatkiem czosnku.


Kolendra – można stosować zamiast gałki muszkatołowej.


Natka pietruszki – posiekana, uduszona na odrobinie masła, uszlachetnia sos beszamelowy do potrawek rybnych.


Szałwia – najlepiej smakuje w połączeniu z tymiankiem, piołunem i cebulą, do białych mięs.

 

 

Które potrawy przyprawiamy poszczególnymi ziołami?

 

Do jakich potraw stosujemy poszczególne zioła?