Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zioła w kuchni pełnią ważną rolę. Dodają smaku potrawom, a także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można je dodawać do różnych dań, zarówno mięsnych jak i rybnych, a także do dań wegańskich czy wegetariańskich. Zioła mogą także być podstawą niektórych potraw, jak np. pesto bazyliowe. Można z nich także przygotować smaczną oliwę (jeden ze sposobów przechowywania ziół, o którym przeczytasz tutaj).

 

Z ziół można przygotować potrawy podobnie jak z warzyw czy innych roślin. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a także mają właściwości regulujące procesy zachodzące w organizmie. Zioła stosuje się nie tylko jako przyprawa, ale także mogą one zastąpić warzywa. Liście i łodygi można przygotować jak sałatę, szpinak czy kapustę, natomiast korzenie i bulwy tak samo jak ziemniaki czy warzywa korzeniowe.

 

Najlepszy smak, aromat i najwięcej wartości mają oczywiście świeże zioła. Najlepiej przygotowywać je tuż przed podaniem, uważając, aby ich nie zniszczyć. Niektóre zioła, jak na przykład rozmaryn i tymianek, mają twardą łodygę i można je wypłukać pod bieżącą wodą. Natomiast liście bazylii, koper czy estragon są o wiele delikatniejsze i wymagają łagodniejszego traktowania. Należy je umieścić w durszlaku czy na sitku i delikatnie zanurzyć w misce z wodą, opłukać i po wyjęciu osuszyć ręcznikiem papierowym.

 

W sztuce kulinarnej ważna jest technika obróbki ziół - chodzi o to, żeby nie zniszczyć substancji aromatycznych. Jedne gatunki ziół lepiej dodawać surowe do ugotowanych dań, ponieważ nie znoszą wysokiej temperatury, inne pod koniec gotowania, jeszcze inne po prostu
potrzebują obróbki termicznej, ponieważ pod wpływem gorąca najlepiej ,,uwalniają" składniki olejku eterycznego. Silne olejki eteryczne są obecne w wawrzynie, rozmarynie, lebiodce
pospolitej, szałwii, cząbrze, tymianku i majeranku. Rośliny te dobrze znoszą dotyk i długie gotowanie, zimno i słońce w czasie uprawy i najlepiej smakują po ugotowaniu, bo na surowo są
zbyt ostre. Te zioła łatwo przechowywać. Delikatne olejki eteryczne występują w takich roślinach, jak: szczaw, bazylia, ogórecznik lekarski, trybulka, szczypiorek, mięta, biedrzeniec mniejszy, koper, melisa, kocimiętka, pietruszka, estragon. Zioła te mają charakterystyczne,
miękkie, delikatne liście, które najlepiej wykorzystać od razu po zerwaniu i jak najmniej
ich dotykać. Jada się je na surowo lub krótko gotuje.

 

Wybór ziół, zarówno świeżych jak i suszonych, jest ogromny. Mają różne smaki i aromaty, co pozwala na eksperymentowanie w kuchni.

 

Jeżeli nie jesteście pewni jak smakuje jakieś zioło lub nie wiecie do czego je użyć, tutaj znajdziecie małą ściągę, w której zestawione zostały wybrane zioła i opisane ich smaki, zapachy, a także przykładowe potrawy, w których można je zastosować.

 

Najlepsze przepisy kulinarne wykorzystujące rośliny lecznicze:

 

Przepis na potrawy ziołowe

 

Mieszanki przyprawowe

 

Smak wybranych ziół

 

Zioła przyprawowe

 

Wykorzystując zioła w kuchni warto skorzystać z dostępnych na rynku akcesoriów kuchennych stworzonych specjalnie do ziół. Są to na przykład nożyce do siekania ziół, pojemniki do przechowywania świeżych ziół czy szatkownica do ziół, który przyda nam się gdy chcemy drobno posiekać pietruszkę, koperek czy inne świeże zioło.

 

Inne, równie przydatne gadżety znajdziecie tutaj.

 

Zioła w kuchni