"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zioła w kuchni

 

Zioła w kuchni pełnią ważną rolę. Dodają smaku potrawom, a także korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można je dodawać do różnych dań, zarówno mięsnych jak i rybnych, a także do dań wegańskich czy wegetariańskich. Zioła mogą także być podstawą niektórych potraw, jak np. pesto bazyliowe. Można z nich także przygotować smaczną oliwę (jeden ze sposobów przechowywania ziół, o którym przeczytasz tutaj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z ziół można przygotować potrawy podobnie jak z warzyw czy innych roślin. Dostarczają wielu cennych składników odżywczych, a także mają właściwości regulujące procesy zachodzące w organizmie. Zioła stosuje się nie tylko jako przyprawa, ale także mogą one zastąpić warzywa. Liście i łodygi można przygotować jak sałatę, szpinak czy kapustę, natomiast korzenie i bulwy tak samo jak ziemniaki czy warzywa korzeniowe.

 

Najlepszy smak, aromat i najwięcej wartości mają oczywiście świeże zioła. Najlepiej przygotowywać je tuż przed podaniem, uważając, aby ich nie zniszczyć. Niektóre zioła, jak na przykład rozmaryn i tymianek, mają twardą łodygę i można je wypłukać pod bieżącą wodą. Natomiast liście bazylii, koper czy estragon są o wiele delikatniejsze i wymagają łagodniejszego traktowania. Należy je umieścić w durszlaku czy na sitku i delikatnie zanurzyć w misce z wodą, opłukać i po wyjęciu osuszyć ręcznikiem papierowym.

 

Wybór ziół, zarówno świeżych jak i suszonych, jest ogromny. Mają różne smaki i aromaty, co pozwala na eksperymentowanie w kuchni.

 

Jeżeli nie jesteście pewni jak smakuje jakieś zioło lub nie wiecie do czego je użyć, tutaj znajdziecie małą ściągę, w której zestawione zostały wybrane zioła i opisane ich smaki, zapachy, a także przykładowe potrawy, w których można je zastosować.

 

Najlepsze przepisy kulinarne wykorzystujące rośliny lecznicze:

 

Pasty, pesto, przeciery

 

Zupy na bazie ziół

 

Octy ziołowe

 

Zioła dla łasuchów (na słodko)

 

 

Wykorzystując zioła w kuchni warto skorzystać z dostępnych na rynku akcesoriów kuchennych stworzonych specjalnie do ziół. Są to na przykład nożyce do siekania ziół, pojemniki do przechowywania świeżych ziół czy szatkownica do ziół, który przyda nam się gdy chcemy drobno posiekać pietruszkę, koperek czy inne świeże zioło.

 

Inne, równie przydatne gadżety znajdziecie tutaj.

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537