"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami."

~Paracelsus

ZIELEPEDIA

 

Zioła są stosowane w kuchni od dawien dawna. Już człowiek pierwotny wykorzystywał ich walory lecznicze, a także smakowe. Do dziś zioła stosowane są na całym świecie. Umiejętnie dobierane zioła mogą urozmaicić nasze posiłki, a także wpłynąć na prawidłowe ich trawienie i przyswajanie przez organizm. Poza tym dodając zioła do potraw wpływamy na nasze zdrowie. Wiele ziół zawiera w swym składzie witaminy i minerały, a także substancje czynne, które wspierają nasz organizm.

Szczególne zapotrzebowanie na zioła przyprawowe występuje przy powrocie do zdrowia oraz w okresie jesienno-zimowym.

 

Zioła pobudzają apetyt i tę ich właściwość możemy wykorzystać w diecie dzieci niejadków,  które dodatkowo powinien zachęcić nowy, ciekawy zapach potraw.

 

W kuchni wykorzystujemy zioła świeże i suszone. 

 

W kuchni nie obowiązują żadne ścisłe recepty dotyczące przyprawiania potraw. Zdajemy się raczej na własny smak i eksperymentujemy, przestrzegając tylko kilku podstawowych zasad:

- nie używamy zbyt dużo ziół o silnym zapachu, który może całkowicie zagłuszyć naturalny smak potrawy. Jedynym wyjątkiem są sosy, których istotę stanowi przyprawa,

- są różne szkoły mieszania przypraw ziołowych: jedni uważają, że w potrawie mogą być najwyżej trzy zioła, inni - że musi być ich co najmniej 3, a najwyżej 5, a jeszcze inni nadają potrawie smak tylko jednego ulubionego zioła. Wszystko zależy od naszych smakowych preferencji.

- przyprawa, im bardziej rozdrobniona, tym jest mocniejsza i działa szybciej, a więc sproszkowane zioła dodaje się tuż przed podaniem potraw, a całe gałązki i pęczki ziół na początku przygotowania,

- zioła suszone przed dodaniem do potrawy należy rozetrzeć między dłońmi, żeby wydobyć z nich aromat. Bardziej aromatyczne (np. majeranek) dodaje się na 5 minut przed koniec obróbki cieplnej, inne zioła dodaje się na 15 minut przed końcem gotowania,

- zioła świeże dodajemy pod koniec gotowania, by wysoka temperatura nie zniszczyła ich aromatu i witamin,

- zioła suszone są bardziej intensywne w smaku od świeżych (są pozbawione wody, przez co są bardziej esencjonalne), dlatego też ziół suszonych dodajemy do potraw dwa razy mniej niż świeżych.

 

Zioła w kuchni mogą być stosowane nie tylko jako przyprawa, ale również jako główny składnik potrawy. Można z nich przygotowywać również desery. Ciekawe przepisy na dania z ziół znajdziecie tutaj.

 

Przepisy na mieszanki przyprawowe znajdziecie tutaj.

 

Jeżeli nie jesteście pewni jak smakuje jakieś zioło lub nie wiecie do czego je użyć, tutaj znajdziecie małą ściągę, w której zestawione zostały wybrane zioła i opisane ich smaki, a także przykładowe potrawy, w których można je zastosować.

 

Zioła w kuchni

06 listopada 2019

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie