Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

Syrop miętowy
 
Składniki:

  • świeża mięta,
  • cukier.

Miętę przepuszczamy przez sokowirówkę i mierzymy ilość soku. Na 1/2 l soku potrzeba 1/2 kg cukru. Cukier gotujemy ze szklanką wody tak długo, aż krople syropu będzie można między palcami wyciągnąć w nitkę. Wtedy wlewamy sok z mięty i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 10 min od chwili zagotowania. Syrop przelewamy do wyparzonych butelek i używamy do napojów orzeźwiających.

Syrop z rabarbaru
 
Składniki:

  • 1 kg ogonków rabarbaru
  • 0,25 kg cukru
  • sok z 1 pomarańczy lub cytryny

Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy sok i mieszamy. Następnie powoli podgrzewamy pod przykryciem przez około 30 min aż rabarbar puści sok. Odcedzamy i przelewamy do słoików. Przechowujemy w lodówce.
Taki syrop możemy wykorzystać jako polewa do lodów i ciast, jako baza do kompotu lub dodatek do drinków.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
 
Składniki:

  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 15 kwiatostanów czarnego bzu

Wodę z cukrem gotujemy w dużym garnku ok. 15 min. Następnie wkładamy kwiaty czarnego bzu i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 h w chłodne miejsce. Następnie kwiaty odcedzamy, a syrop przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez około 25-30 min.

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Ziołowe napoje

Kompot z owoców dzikiej róży
 
Składniki:

  • 12 dag owoców dzikiej róży (oczyszczonych),
  • skórka z 2 dużych jabłek,
  • 1 l wody,
  • cukier lub miód do smaku.

Owoce róży i skórki z jabłka zalać wodą i powoli zagotować, a następnie zostawić pod przykryciem na 30 min. Kompot przecedzić i osłodzić cukrem lub miodem.
Uwaga: do kompotów owocowych można dodawać po kilka gałązek mięty lub melisy dla nadania im przyjemnego zapachu.

Kompot z borówki czarnej
 
Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych owoców,
  • 20-25 dag cukru,
  • 2 szklanki wody.

Świeże owoce przebrać, usunąć resztki kielichów, szypułki i inne zanieczyszczenia, opłukać. Przygotować syrop z cukru i wody. Owoce wrzucić na gorący syrop, zagotować. Napełnić kompotem słoiki, zamknąć je i pasteryzować przez 20-25 min.

Sok z rokitnika
 
Składniki:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1- 1,2 kg cukru.

Owoce rokitnika wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 6-8 godzin. Następnie gotujemy na małym ogniu, uważając, aby nam się nie przypalił. Odcedzamy, przelewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy.

Sok z owoców czarnego bzu
 
Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu,
  • 25 dag cukru,
  • szczypta cynamonu.

Jagody czarnego bzu oddzielamy od szypułek, myjemy i osuszamy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok zagotowujemy z cukrem oraz cynamonem i od razu przelewamy do wyparzonych butelek, następnie pasteryzujemy 10 min. Sok możemy pić rozcieńczony lub nierozcieńczony przy przeziębieniach.

Syrop z berberysu
 
Składniki:

  • owoce berberysu,
  • cukier.

Owoce berberysu (zebrane po pierwszym mrozie) odszypułkowujemy, myjemy, osaczamy, trochę rozgniatamy, gotujemy do miękkości i przecedzamy. Na 1/2 kg soku dodajemy 1 kg cukru i całość zagotowujemy zdejmując tworzącą się pianę. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie je zamykamy.