Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
Syrop miętowy
Składniki:
Miętę przepuszczamy przez sokowirówkę i mierzymy ilość soku. Na 1/2 l soku potrzeba 1/2 kg cukru. Cukier gotujemy ze szklanką wody tak długo, aż krople syropu będzie można między palcami wyciągnąć w nitkę. Wtedy wlewamy sok z mięty i trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 10 min od chwili zagotowania. Syrop przelewamy do wyparzonych butelek i używamy do napojów orzeźwiających.
Syrop z rabarbaru
Składniki:
Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy sok i mieszamy. Następnie powoli podgrzewamy pod przykryciem przez około 30 min aż rabarbar puści sok. Odcedzamy i przelewamy do słoików. Przechowujemy w lodówce.
Taki syrop możemy wykorzystać jako polewa do lodów i ciast, jako baza do kompotu lub dodatek do drinków.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
Wodę z cukrem gotujemy w dużym garnku ok. 15 min. Następnie wkładamy kwiaty czarnego bzu i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 h w chłodne miejsce. Następnie kwiaty odcedzamy, a syrop przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez około 25-30 min.
Kompot z owoców dzikiej róży
Składniki:
Owoce róży i skórki z jabłka zalać wodą i powoli zagotować, a następnie zostawić pod przykryciem na 30 min. Kompot przecedzić i osłodzić cukrem lub miodem.
Uwaga: do kompotów owocowych można dodawać po kilka gałązek mięty lub melisy dla nadania im przyjemnego zapachu.
Kompot z borówki czarnej
Składniki:
Świeże owoce przebrać, usunąć resztki kielichów, szypułki i inne zanieczyszczenia, opłukać. Przygotować syrop z cukru i wody. Owoce wrzucić na gorący syrop, zagotować. Napełnić kompotem słoiki, zamknąć je i pasteryzować przez 20-25 min.
Sok z rokitnika
Składniki:
Owoce rokitnika wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 6-8 godzin. Następnie gotujemy na małym ogniu, uważając, aby nam się nie przypalił. Odcedzamy, przelewamy do słoików lub butelek i pasteryzujemy.
Sok z owoców czarnego bzu
Składniki:
Jagody czarnego bzu oddzielamy od szypułek, myjemy i osuszamy, a następnie przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok zagotowujemy z cukrem oraz cynamonem i od razu przelewamy do wyparzonych butelek, następnie pasteryzujemy 10 min. Sok możemy pić rozcieńczony lub nierozcieńczony przy przeziębieniach.
Syrop z berberysu
Składniki:
Owoce berberysu (zebrane po pierwszym mrozie) odszypułkowujemy, myjemy, osaczamy, trochę rozgniatamy, gotujemy do miękkości i przecedzamy. Na 1/2 kg soku dodajemy 1 kg cukru i całość zagotowujemy zdejmując tworzącą się pianę. Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie je zamykamy.
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus