Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.
Kontakt: info@zielepedia.pl
"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus
Najbardziej znanymi winami ziołowymi są wermuty. Wermuty to wina wytwarzane z ziół tj.: bylica piołun, korzeń goryczki, centuria pospolita, korzeń arcydzięgla, tataraku, kolendry, cynamonu i innych ziół. Innymi winami ziołowymi są ziołowe kruszony, pącze i grzańce.
Do przygotowania domowego wina ziołowego potrzebne nam dobrej jakości wino czerwone lub białe, wytrawne lub słodkie. Na 1l wina wsypujemy pełną garść wybranych ziół. Najlepsze do tego będą szklane bądź gliniane naczynia. Zamykamy i odstawiamy w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej na kilkanaście dni. Następnie odcedzamy i wino ziołowe jest gotowe do spożycia. Do przygotowania domowych win ziołowych najlepsze są zioła tj.: marzanka wonna, rozmaryn, bazylia, melisa, bylica piołun, mięta, szałwia, lawenda, rumianek. Tak przygotowane wino jest zdatne do spożycia od kilku miesięcy do nawet kilku lat, w zależności od wina bazowego jakiego użyjemy. Najdłuższą trwałość mają słodkie wina południowe.
Przepisy na ziołowe wina lecznicze
Przepisy na ziołowe wina smakowe