Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

 

"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zupy ziołowe

 

Szczawiowa
Pokrzywowa
Ziołowa
Fenkułowa
Lubczykowa

 

 

 

 

 

Zupa szczawiowa

 

Składniki:

  • 250g włoszczyzny,
  • 150g szczawiu,
  • 1,5l wody,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 30-40g mąki,
  • 0,25l mleka,
  • 1-2 surowe żółtka,
  • 30g masła, sól.

 

Przepis:

Warzywa myjemy, czyścimy, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy 10g tłuszczu, solimy i gotujemy. Szczaw płuczemy, odcinamy korzonki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa (lub w blenderze). Połowę zmielonego szczawiu odkładamy do wazy, a drugą połowę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Wywar odcedzamy, podprawiamy mąką zmieszaną z mlekiem i gotujemy. Dodajemy pokruszone kostki rosołowe, ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami roztartymi z masłem. Przelewamy do wazy.

 

Zupę szczawiową można podawać z pulpetami mięsnymi, z grzankami, lanym ciastem, ryżem, kaszą pęczak, jajami na twardo, ziemniakami. Zamiast mleka można dodać śmietanę lub śmietankę. Można także przygotować zupę szczawiową na wywarze mięsnym lub z kości.

 

Zupa pokrzywowa

 

I.

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 25 dag pokrzyw (szczyty pędów ścinane wiosną),
  • 5 dag masła,
  • 1 l rosołu,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietany.

 

Przepis:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie. Pokrzywy dusimy na maśle przez 10 min i przekładamy do gotującego się rosołu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy wszystko razem. Gdy ziemniaki są miękkie, całą zupę blendujemy lub przecieramy przez sito. Przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną.

 

II.

Składniki:

 

  • 1,5 litra wywaru przygotowanego z mięsa drobiowego i włoszczyzny lub bulionu z kostek
  • 1 pęczek młodych liści pokrzywy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 4 jajka
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany

 

Przepis:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i drobno pokroić. Liście pokrzywy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i porwać na mniejsze kawałki. Czosnek i cebule obrać i drobniutko posiekać. Czosnek można wycisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, dodać liście, czosnek i cebulę. Dusić kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.

W garnku zagotować przygotowany wcześniej rosół, przełożyć do niego zieleninę i całość gotować około 10 minut. Wsypać natkę pietruszki i zaciągnąć zupę śmietaną. Dodać pokrojone jajka i od razu podawać.

Zupa ziołowa

 

I.

Składniki:

50 dag świeżych ziół (młode pędy zbierane wiosną): pokrzywy, trybuli, pietruszki, szczawiu, mniszka, stokrotki, rzeżuchy, krwawnika i innych dziko rosnących ziół,

10 dag masła,

1 l rosołu,

sól, pieprz,

2 łyżki śmietany,

1 żółtko,

2 łyżki posiekanej pietruszki.

 

Przepis:

Umyte zioła osuszamy na ściereczce, kroimy i dusimy w maśle przez kilka minut. Dodajemy do wrzącego rosołu i zagotowujemy, a potem blendujemy lub przecieramy przez sito. Zupę podgrzewamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy żółtko rozmieszane ze śmietaną i posypujemy pietruszką.

 

II.

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru przygotowanego z mięsa drobiowego i włoszczyzny lub bulionu z kostek kilka gałązek natki pietruszki
  • 3 gałązki oregano
  • 4-5 gałązek bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Kluseczki:

  • 1/2szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ewentualnie 2 łyżki startego żółtego sera, np. parmezanu
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • sól do smaku

 

Przepis:

Zioła umyć, osuszyć i drobno pokroić. Czosnek obrać. Połowę posiekanych ziół zmiksować z czosnkiem i olejem na gładką masę. Bulion zagotować i przełożyć do niego zmiksowane oraz posiekanie zioła. Gotować całość kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować kluseczki: mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Z ciasta formować kluseczki w kształcie małych wałeczków. Kluseczki wrzucać na wrzącą zupę i gotować 2 -3 minuty od wypłynięcia. Podawać od razu.

Zupa fenkułowa

Składniki:

  • 1 litr wywaru z jarzyn lub bulionu warzywnego z kostek
  • 1 litr mleka
  • 4 bulwy fenkułu
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 żółtka
  • ½  szklanki śmietanki
  • sól, pieprz do smaku
  • liście fenkułu do dekoracji

 

Przepis:

Bulwy fenkułu umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, umyć i posiekać. W dużym rondlu stopić masło i poddusić na nim fenkuł oraz cebulę do miękkości. Nie rumienić! Dolać wywaru z jarzyn, mleka, wrzucić liść laurowy, posolić i popieprzyć do smaku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Zupę przecedzić przez sitko i wlać z powrotem do garnka. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Stopniowo, po łyżce, dodawać do żółtek zupę. Powstały roztwór przelać do zupy i całość podgrzać. Zupy już nie gotować, aby się nie zwarzyła Udekorować posiekanymi listkami fenkułu. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa z lubczyku

Składniki:

  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki posiekanych liści lubczyku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przepis:

Cebule obrać, umyć pod bieżącą wodą i posiekać. W dużym rondlu, najlepiej z grubym dnem, stopić masło i poddusić na nim cebulę. Gdy cebula zmięknie, wsypać lubczyk i mąkę. Cały czas mieszając, podsmażać całość jeszcze około 1 minuty. Następnie powoli wlewać wywar, nadal cały czas mieszając. Zupę przykryć pokrywką i gotować jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Na koniec wlać mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać natychmiast, najlepiej z grzankami. 

Jeśli chcemy, aby zupa była ostrzejsza i bardziej kwaskowa, można d o zupy dodać razem z lubczykiem kilka posiekanych liści szczawiu.