"Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami." ~Paracelsus

Zupy ziołowe

 

Zupa szczawiowa

 

Składniki:

  • 250g włoszczyzny,
  • 150g szczawiu,
  • 1,5l wody,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 30-40g mąki,
  • 0,25l mleka,
  • 1-2 surowe żółtka,
  • 30g masła, sól.

 

Przepis:

Warzywa myjemy, czyścimy, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy 10g tłuszczu, solimy i gotujemy. Szczaw płuczemy, odcinamy korzonki, mielimy w maszynce do mielenia mięsa (lub w blenderze). Połowę zmielonego szczawiu odkładamy do wazy, a drugą połowę gotujemy w niewielkiej ilości wody. Wywar odcedzamy, podprawiamy mąką zmieszaną z mlekiem i gotujemy. Dodajemy pokruszone kostki rosołowe, ugotowany szczaw i sól. Przed podaniem mieszamy z surowymi żółtkami roztartymi z masłem. Przelewamy do wazy.

 

Zupę szczawiową można podawać z pulpetami mięsnymi, z grzankami, lanym ciastem, ryżem, kaszą pęczak, jajami na twardo, ziemniakami.

Zamiast mleka można dodać śmietanę lub śmietankę.

Można także przygotować zupę szczawiową na wywarze mięsnym lub z kości.

 

Zupa pokrzywowa

 

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 25 dag pokrzyw (szczyty pędów ścinane wiosną),
  • dag masła,
  • 1 l rosołu,
  • sól, pieprz,
  • 4 łyżki śmietany.

 

Przepis:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy przez 10 min w osolonej wodzie. Pokrzywy dusimy na maśle przez 10 min i przekładamy do gotującego się rosołu. Dodajemy ziemniaki i gotujemy wszystko razem. Gdy ziemniaki są miękkie, całą zupę blendujemy lub przecieramy przez sito. Przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną.

 

Zupa ziołowa

 

Składniki:

50 dag świeżych ziół (młode pędy zbierane wiosną): pokrzywy, trybuli, pietruszki, szczawiu, mniszka, stokrotki, rzeżuchy, krwawnika i innych dziko rosnących ziół, 10 dag masła, 

1 l rosołu,

sól, pieprz,

2 łyżki śmietany,

1 żółtko,

2 łyżki posiekanej pietruszki.

 

Przepis:

Umyte zioła osuszamy na ściereczce, kroimy i dusimy w maśle przez kilka minut. Dodajemy do wrzącego rosołu i zagotowujemy, a potem blendujemy lub przecieramy przez sito. Zupę podgrzewamy, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wlewamy żółtko rozmieszane ze śmietaną i posypujemy pietruszką.

 

 

 

 

 

Zielepedia.pl to strona o ziołach. Ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastąpi konsultacji lekarskiej.

Kontakt: info@zielepedia.pl

Informacje o stronie

 

Strona stworzona dzięki https://webwavecms.com/?ref=27244537